Kestävän elämäntavan polku

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Kestävä tulevaisuus 180 pxVilla Elfvikin luontotalon Kestävän elämäntavan polulla voit tutkia, miten luontotalossa toteutetaan sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävää kehitystä. Talon alakerran huoneista löydät 12 erilaista infokorttia.

Lähde tutkimaan, miten voit itsekin ottaa ympäristön huomioon arkisissa valinnoissa. Voit esimerkiksi testata jätteiden lajittelutaitojasi ja tutustua ilmastoystävälliseen lämmitystapaan.

Rastien löytymiseen voit napata avuksi polkukartan (pdf, 605 Kt) aulasta.
Tervetuloa hakemaan vinkkejä omaan arkeen!

Koululuokat ratkaisevat kestävän elämäntavan polun arvoitusta

Kouluille on tehty rasteihin liittyvä tarinnallinen ja toiminnallinen opetusmateriaali Kestävän elämäntavan polun arvoitus, jonka tehtävät on suunniteltu 4.-6.-luokkalaisille ja 7.-9.-luokkalaisille. Arvoitus ratkaistaan tekemällä rasteilta löytyvät tehtävät sisällä luontotalossa.

Arvoituksen ratkaisemiseen on hyvä varata aikaa 60-75 minuuttia. Kun haluat tuoda luokkasi ratkaisemaan arvoitusta, sovi ajankohdasta aina etukäteen olemalla yhteydessä luontotalon asiakaspalveluun: villaelfvik@espoo.fi tai 043 826 9208 (arkisin klo 9-15). 

Kestävän elämäntavan polun arvoitus -logo

Kestävän elämäntavan polun arvoitus tukee opetussuunnitelmaa

Niin kuin elämä itse, myös polku on monialainen ja oppiaineiden rajat rikkoutuvat mennen tullen. Opetussuunnitelman tavoitteet on huomioitu polun tehtävissä ja opettajan materiaalissa vinkataan niiden yhteyksistä eri oppiaineisiin.

Tehtävien aiheet on poimittu nuorten arkielämästä ja niissä käsitellään ruoan ja liikkumisvalintojen lisäksi esimerkiksi vaatteita, kännyköitä ja vapaa-aikaa. Tehtävien ratkaisuista muodostuu Kestävän elämäntavan vinkit, jotka jokainen oppilas saa mukaansa.

Polulla tarvitaan moni arkielämäntaitoja. Tehtävien ratkaisemisessa oppilaat pääsevät hyödyntämään matematiikkaa, englantia ja ennen kaikkea ryhmätyötaitoja. Tehtävät haastavat oppilaat myös tulkitsemaan uutisotsikoita, karttoja ja mainontaa.

Käytännön ohjeita opettajalle

Arvoituksen ohjeistaa luokan oma opettaja, joten tutustu opettajan pikaohjeeseen (pdf, 294 Kt) ja Step by step -opettajan ohjeeseen (pdf, 3442 Kt) on ennen vierailua. Ohjeet ovat mukana myös luontotalolta saatavassa materiaalipaketissa.

Villa Elfvikiin tullessa oppilaat saavat tehtäväpaperit sekä muistiinpanovälineet. Oppilaat kiertävät Kestävän elämäntavan polun pienryhmissä tehtäviä tehden. Lopuksi kaikki ryhmät jakavat oppimansa muille ryhmille ja arvoitus saadaan ratkaistua yhdessä. 

Step by step -ohjeen lopusta löytyvään opettajan lisämateriaaliin voi tutustua tarvittaessa: siinä on esimerkiksi kuvia Arvoituksen materiaaleista ja tarkemmat tiedot polun teemoista.