Ekologisesti kestävät juhlat

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

- vinkkejä ja linkkejä ympäristölle ystävällisempien juhlien järjestämiseksi


Tervetuloa juhlimaan Villa Elfvikiin! Tälle sivulle on koottu juhlien järjestäjien
avuksi vinkkejä siitä, miten tyylikkäät ja tunnelmalliset juhlat voidaan toteuttaa kestävän kehityksen periaatteita noudattaen.

Juhla-ateria

Ruokaa valitessamme teemme myös ympäristöön vaikuttavia päätöksiä. Juhlien tarjoilua suunniteltaessa ympäristönäkökulman voi ottaa huomioon käyttämällä luomutuotteita tai lähiruokaa sekä kotimaisia raaka-aineita mahdollisimman paljon. Luomuruoka on viljelty ilman keinotekoisia lannoitteita ja torjunta-aineita. Lähiruoka puolestaan tulee lähialueella toimivilta tuottajilta, joten sitä ei ole tarvinnut kuljettaa pitkiä matkoja.
Luomumerkit 

Luomu- ja lähiruoka on usein jonkin verran kalliimpaa. Niiden käytöstä voi kuitenkin keskustella myös silloin, kun juhlien tarjoilusta vastaa pitopalvelu. Ruokalistassa hyviä aineksia ovat vuodenajan mukaiset kotimaiset marjat, vihannekset ja kasvikset. Satokausikalenteri auttaa raaka-aineiden valinnassa.

Kaloja tarjottaessa kannattaa valita vastuullisesti pyydettyä tai kasvatettua kalaa, joista löytyy tietoa WWF:n kalaoppaasta. Tutustu myös kalojen ympäristömerkintöihin.

Lisäksi kahvin, teen ja kaakaon valinnassa on hyvä suosia eettisestä tuotannosta kertovan merkin saaneita tuotteita. Näillä tuotteilla edistetään reilua maailmankauppaa, sillä viljelijöille maksetaan oikeudenmukainen korvaus heidän työstään.
Eettiset merkit

Juomat

Juomien valinnoilla voi vaikuttaa juhlien ympäristökuormitukseen. Ainakin kahvia, teetä, maitoa, mehuja ja viinejä on saatavana luomuna. Juomienkin kohdalla kotimaisuus vähentää ympäristökuormitusta – herukkamehun kuormitus on huomattavasti pienempi kuin appelsiinimehun. Myös kotimaisia viinejä kannattaa suosia lyhyiden kuljetusmatkojen ja kotimaisten raaka-aineiden vuoksi.

Pullojen kierrätys

Pullonpalautusjärjestelmä vähentää juomien ympäristövaikutuksia. Muistathan siis palauttaa tyhjät pullot ja tölkit sopiviin keräyspisteisiin! Tölkkien ja pullojen (myös etikettien) tulee olla ehjiä tai niitä ei hyväksytä kierrätykseen. Lisäksi Lidl -kauppaketjulla on oma pullonpalautusjärjestelmänsä. Alkon pullonkeräykseen voi palauttaa kaikki sieltä ostetut pullot.

Astiat

Villa Elfvikin luontotalossa ei käytetä kertakäyttöastioita, joten juhlissa tulee käyttää pestäviä kestoastioita. Talon keittiöstä löytyy perusastiasto.  Muoviastioita voi lainata panttia vastaan pääkaupunkiseudun kierrätyskeskukselta.

Jätteet

Juhlissa syntyneet jätteet lajitellaan Villa Elfvikin käytäntöjen mukaisesti biojätteeseen, muoviin, pahviin, kartonkiin, paperiin, lasiin, metalliin ja sekajätteeseen. Lajitteluastiat ohjeineen löytyvät keittiöstä, salista ja pihan jätekatoksesta.
Lajitteluohjeet

Kuljetukset

Juhliin lähdettäessä on usein mukavampaa jättää oma auto kotiin. Villa Elfvikiin pääsee kätevästi julkisilla kulkuneuvoilla. Bussipysäkki on vain 700 metrin päässä Villa Elfvikistä. Sopivat bussit löydät kätevästi Reittioppaasta. Yksityisautoilua voi välttää myös järjestämällä vieraille yhteiskuljetuksia ja kimppakyytejä.

Lahjat

Lahjojen valinnassakin on mahdollista huomioida ympäristöä. Mainio, tavaroita ympäristöystävällisempi lahjavaihtoehto on erilaiset palvelut, kuten kauneushoitola-käynnit tai teatteri-illat. Mieluisia ja ympäristöystävällisiä lahjoja ovat myös lupaukset omasta työpanoksesta, kuten lastenhoidosta tai siivousavusta.
Aineettomia elämyslahjoja

Vinkki häitä suunnitteleville!
Koruja on mahdollista valmistaa kierrätetystä ’romukullasta’. Kultasepälle voi viedä rikkinäisiä koruja, jotka sulatetaan ja valmistetaan uudeksi koruksi. Näin säästetään luonnonvaroja, sillä esimerkiksi kultasormuksen tarvitseman kullan saamiseksi joudutaan louhimaan useita tonneja kiviainesta!

Elfvikin kaunis luonto

Villa Elfvikin ympäristössä pääsee helposti nauttimaan luonnosta, historiallisesta miljööstä ja merinäkymistä. Pihapiiristä lähtee 700 metrin mittainen luontopolku, jota voi hyödyntää tuomaan luontoelämyksiä juhlaan.
Luontopolut