Eläköön Espoo -näyttelyn uudistuksen vaiheita

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Vuosille 2018-2019 ajoittuvassa näyttelyn uudistuksessa päivitetään tietoa, tekniikkaa ja ilmettä ajan tasalle. Näyttely on uudistuksen aikana pääsääntöisesti avoinna yleisölle. Joitakin osioita voi olla lyhyitä aikoja poissa käytöstä. Ajankohtaiset tiedot saat luontotalon asiakaspalvelusta p. 09 8165 4400.

Eläköön Espoo -näyttelyn perusrakenne ei uudistuksessa muutu. Edelleen esitellään lehtoluontoa, saaristo- ja vesiluontoa, metsiä ja Laajalahden lintukosteikkoa. Niiden sisään tulee uusia elementtejä ja painotuksiin hieman muutoksia. Esimerkiksi lahopuun merkitys metsäluonnon monimuotoisuudelle saa oman osion, kuten myös vesiluonnon aarteet.

Näyttelyn teksteihin tuodaan suomen ja ruotsin rinnalle uudistuksessa myös englantia.

Näyttelyn uudistussuunnitelmassa on otettu huomioon asiakaskyselyssä esiin tulleita toiveita. Uudistusta toteuttaa tiiviissä yhteistyössä luontotalon henkilökunnan kanssa Mosatonttu Oy.

Tälle sivulle päivitetään näyttelyn uudistuksen etenemistä. Tervetuloa myös paikan päälle tutustumaan uudistuksiin!

Näyttelyn uudistuksessa tapahtunutta

21.6.2018

Uudet ilmakuvat eri vuosikymmeniltä kertovat maankäytön muutosten vaikutuksista lehtoluonnon määrään Niipperissä ja Leppävaarassa. Lehdon pikkuväki -kuvakokoelma on saanut uuden selostetaulun.

Lintujen ääniä voi nyt kuunnella Lehdon kevätlauluissa digitaalisessa muodossa tablettisovelluksen avulla, jatkossa myös Laajalahti-huoneessa. Kuvan avulla löydät ääntelijät myös maisema-asetelmasta.

Metsä-osiossa pääset runoilemaan metsäisiä mietelmiä magneettisanojen avulla kaikilla kolmella kielellä. Pienemmät kävijät voivat tutustua metsään tunnusteluaukoista. Puinen palokärki uusittiin jo aiemmin keväällä. Laajalahti-huoneen rantalaituria on ehostettu maalaamalla ja uusilla kaideköysillä.

21.11.2018

Näyttelyn lehto-osioon on muuttanut hyönteishotelli ja uusia kääpiä, jotka tosin vielä odottavat nimiä. Voit yrittää määrittää niitä näyttelyssä olevan Kääpäoppaan avulla. Lehtodioraaman valaistusta on parannettu.

13.12.2018

Näyttelytilan ikkunan eteen on saatu aivan uusi osio, jossa pääsee luukkuihin kurkistamalla tutustumaan lahopuun elämään sen eri vaiheissa. Kääpäosion käävät ja moni muukin otus on saanut nimikyltit kolmella neljällä kielellä.

Lehdoista, maiseman historiasta, puroista ja metsistä kertovat isot taulut ovat saaneet uuden ilmeen, kun ne on nyt toteutettu valokuvakuvakollaaseina.Näyttelyyn on tullut myös uusia tuntoaistilla tutustuttavia osioita. Kokeile, miltä eläinten jäljet tuntuvat tai etsi sormellasi taimenen reitti mereltä kutupuron soraikolle.

Laajalahtihuoneen lintujen ääniä voi langattoman yhteyden parantamisen myötä kuunnella tablettisovelluksella. Laiturin alle on muuttanut iso pehmokala, jolle voit syöttää surviaisääsken toukkia. Kakkakokoelma esittelee metsän eläinten jätöksiä.

27.6.2019

Näyttely sai uutta sisältöä ennen juhannusta. Lehdon pikkueläimet muuttivat uusitun lipaston laatikoihin. Niitä voi tutkia suurennuslasin avulla. Laajalahtihuoneen uusitut ikkunakuvat ovat paikallaan ja  lehmänläjäkin löysi paikkansa Laajalahtihuoneen laitumelta.

Aivan uutena elementtinä näyttelyyn saatiin Espoon vesiluonnon aarrekartta, josta voit etsiä vesieläimille mieluisia elinpaikkoja. Eläinten kuvat kiinnittyvät metalliseen tauluun magneetilla.

20.11.2019

Näyttelyn uudistus on loppusuoralla. Rakentamisen vuoksi Eläköön Espoo -näyttely on suljettu to-pe 21.-22.11. ja ke-pe 27.-29.11.2019. Uudistettu näyttely avataan yleisölle 12.12.2019. Avajaiset kutsuvieraille pidetään edellisenä päivänä.

Uusittu palokärki nakuttaa nyt entistä paremmin. Nykäise narusta.