Ulkoile Keskuspuiston lähiluonnossa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Espoon keskuspuisto tarjoaa mahdollisuuksia liikkua ja ulkoilla luonnossa ympäri vuoden. Lähde nauttimaan Espoon kauniista lähiluonnosta!

Muista aina noudattaa jokamiehenoikeuksia ja luonnonsuojelualueilla rauhoitussääntöjä sekä ottaa huomioon muut puistossa liikkujat. Keskuspuistossa ei saa telttailla eikä tehdä avotulta. Pidämme yhdessä huolta Keskuspuistosta, joten laita roskat roskikseen tai vie ne mukanasi kotiin.

Kävely ja lenkkeily

Keskuspuistossa on lukuisia ulkoilureittejä, luontopolku sekä kolme kuntorataa. Kokinmetsän 1,5 kilometrin ja Kuurinmetsän 4,3 kilometrin pituisten kuntoratojen kiertosuunta on vastapäivään ja Nissinhaan 2,5 kilometrin pituisen radan kiertosuunta myötäpäivään. Mäkisessä maastossa sijaitseva Kuurinmetsän kuntorata saa kovakuntoisimmankin liikkujan sykkeen nousemaan.

Keskuspuistoon suunnitellaan parhaillaan myös uutta luontopolkua osana Espoon Keskuspuiston Rusetti-hanketta. Luontopolun pituus on noin 3 kilometriä, ja se sijaitsee luontonsa puolesta arvokkaalla alueella, sillä polulla pääsee tutustumaan Majkärrin ja Keskuspuiston metsäalueen luonnonsuojelualueisiin, Ritvan metsään, Mössenkärrin lampeen ja niittyyn sekä Rönnängenin niittyyn. Luontopolun voi kiertää kokonaan tai osittain ja sille pääsee helposti seuraamalla ulkoilureittejä Sunasta, Puolarmetsästä tai Kuurinniitystä.

Koiranomistajat voivat lisäksi pysähtyä Olarin tai Saarnilaakson koira-aitauksessa. Aitausten ulkopuolella koirat pitää pitää kytkettyinä.

Pyöräily

Keskuspuiston läpi voi pyöräillä joko rennosti vapaa-aikana tai osana työmatkaa. Erikseen merkittyjä pyöräreittejä Keskuspuistossa ei ole, mutta puistoa voi kiertää ulkoilureittejä seuraten. Maastopyöräilyä voi harrastaa valmiita polkuja pitkin. Muista käyttää pyöräilykypärää ja ottaa huomioon muut puistossa liikujat.

Hiihto

Talvella kuntoratoja ja monia ulkoilureittejä pitkin kulkevat hiihtoladut, joista osa on valaistu. Muista hiihtää ulkoilureittejä niiden kiertosuunnan mukaisesti: Kokinmetsän ja Kuurinmetsän ulkoilureittejä vastapäivään ja Nissinhaan ulkoilureittiä myötäpäivään.

Keskuspuistosta pääsee suksia pois ottamatta aina Nuuksioon asti, jonne matkaa kertyy 22 kilometriä Sunasta. Katkeamaton latuverkko ulottuu myös Oittaalle, Kivenlahteen ja Finnooseen asti. Hiihtoretken tai -lenkin aikana voi pysähtyä kahville ja pullalle Espoon Akilleksen majalle, joka on auki hiihtokeleillä lauantaisin ja sunnuntaisin sekä hiihtolomaviikolla klo 11–16.

Suunnistus

Suunnistuksen ystäville Keskuspuiston maastossa on 22 kiintorastia 10 kilometrin pituisen lenkin varrella. Rastipaikkoja muutetaan vuosittain ja ilmaisia karttoja voi hakea Espoon yhteispalvelupisteistä ja liikuntapalveluilta. Kiintorasteilla tahdin määrää jokainen suunnistaja itse, joten nämä rastit sopivat kaiken tasoisille ja kuntoisille ulkoilijoille, myös aloittelijoille ja koululaisille. Lenkille on helppo lähteä Sunasta, Puolarmaarista tai Olarista. Pukeudu sään mukaan, äläkä unohda kompassia kotiin.

Geokätköily

Geokätköilyssä etsitään luontoon piilotettuja rasioita eli geokätköja satelliittipaikannuksen avulla. Geokätköily on myös hauska tapa tutustua luontoon tai kokea tuttukin ympäristö uudella tapaa koko perheen kanssa. Älä siis pelästy jos törmäät Keskuspuistossa puiden latvoja katselevaan tai kiven koloihin kurkistavaan kulkijaan, sillä kohtasit juuri geokätkön etsijän. Eri puolille Keskuspuistoa on piilotettu yli 20 geokätköä. Ne tarjoavat haastetta ja onnistumisen iloa sekä aloittelijoille että kokeneille etsijöille.