Lintutornit

Espoossa on seitsemän kaupungin tai Metsähallituksen ylläpitämää lintutornia, ja ne on rakennettu vesien äärelle paikkoihin, joissa pääsee seuraamaan niin muuttavia kuin pesiviäkin lintuja. Useat lintutorneista sijaitsevat luontopolkujen varrelta, joten niille poikkeaminen on helppoa. Villa Elfvikin lintutorniin pääsee myös pyörätuolilla tai lastenrattailla.

Espoon lintutornit:

Espoonlahden lintutorni

Espoonlahden lintutorni sijaitsee lahden perukassa Fiskarsinmäen etelänpuoleisella rannalla. Alue ruovikkoineen on tärkeää pesimäaluetta monille vesi- ja kosteikkolinnuille. Onnekas voi tavoittaa kiikariinsa kalastelevan harmaahaikaran tai kalasääsken.

Fiskarsinmäellä kannattaa käydä muutenkin kuin lintujen vuoksi. Siellä pääsee aistimaan Suomen oloissa harvinaista jalopuumetsikön tunnelmaa. Varhain keväällä pähkinäpensaat kukkivat keltaisena ja pystykiurunkannukset, valko-, sini- ja keltavuokot ja muut lehtojen kaunottaret valtaavat maan. Myöhemmin kesällä valtavat metsälehmukset tarjoavat varjoaan.

Lintutornia lähinnä oleva parkkipaikka löytyy osoitteesta Lasilaakso 15. Parkkipaikalla on infotaulu, ja lintutorni löytyy lahden rannasta luontopolkua seuraamalla.

Finnoon lintutornit

Suomenojan jätevedenpuhdistamon ylivuotoaltaan ympäri kulkevan luontopolun varrella on kaksi lintutornia. Suomenojan eli Finnoon allas on erinomainen paikka tarkkailla lintuja, sillä niitä on paljon ja havainnoija pääsee lähelle. Alueen merkittäviä pesimälajeja ovat mm. liejukana ja mustakurkku-uikku. Altaan ympäri kiertää luontopolku, jolle pääsee Hyljeluodontien itäpuolella olevalta pysäköintialueelta.

Suomenojan alue on muutostilassa, kun aluetta pitkään hallinnut jätevedenpuhdistamo on muuttamassa pois. Alueen tulevasta käytöstä ei ole vielä tarkkaa käsitystä, mutta selvää on, että lintuallas alueella pyritään säilyttämään. Altaan ympäri kulkeva luontopolku on päässyt rapistumaan, mutta sitä ei ole tarkoituksenmukaista korjata ennen kuin alueen tulevaisuus selviää. Ainoastaan polut pyritään pitämään avoimina, tauluja ei uusita.

Hanikan lintutorni

Hanikan lintutorni sijaitsee Kaitalahden etelärannan niemessä. Torni on Hanikan luontopolun varrella. Polulle pääsee esimerkiksi Riilahdentien eteläpäästä ja Suvisaarentieltä Suinonsalmen sillan kohdalta.

Kaitalahti on lajistoltaan yksi Espoon monipuolisimmista lintukosteikoista ja Hanikan lintutorni soveltuu erityisen hyvin keväiseen vesilintujen tarkkailuun. Ruovikon suojassa piilottelee mm. sinisorsa, nokikana ja silkkiuikku.

Alueen linnuston kehitystä on seurattu 1980-luvulta asti. Tänä aikana tulokaslaji kyhmyjoutsen on vakiinnuttanut paikkansa Kaitalahden pesimälajistossa. Uusin tulokas on sinisorsaa muistuttava harmaasorsa.

Laajalahden lintutorni

Laajalahden luonnonsuojelualue on rauhoitettu lintujen pesimis- ja levähdyspaikaksi. Laajalahden lintutorni sijaitsee lahden etelärannalla. Tornille pääsee Villa Elfvikin ja Otaniemen välillä kulkevaa luontopolkua pitkin.

Matalajärven lintutorni

Vieraillessasi Margaretbergin kotieläintarhassa voit poiketa Matalajärven lintutornilla. Hevoshaan vierestä kulkee tie rantaan tornille. Tornin ja Matalajärven välistä rantaniittyä pidetään avoimena, jotta se houkuttelisi monipuolista linnustoa.

Villa Elfvikin lintutorni

Villa Elfvikin luontopolun varrella Laajalahden rannalla on lintutorni, jonne pääsee myös pyörätuolilla tai lastenrattailla. Noin 800 metrin pituiselle polulle pääsee Villa Elfvikin pihasta, Elfvikintie 4.