Kaupunginpuutarhan historia

Espoon kaupunginpuutarhaa ja sen sijoituspaikkaa alettiin pohtia vuonna 1974. Samoihin aikoihin suunniteltiin myös Kauklahden alueen kaavoitusta ja mahdollista teollisuusalueen laajennusta. Maisema-arkkitehti Aina Harju-Söderbergin esityksestä kaupunginpuutarhaa alettiin suunnitella Kauklahden teollisuusalueen ja keskuspuiston välimaastoon.

Kaupunginpuutarhurit alkoivat tutkia Kauklahdessa sijaitsevaa Vanttilan laaksoa. Nämä laidunmaat olivat alun perin olleet kolmen tilan omistuksessa. Espoonjoen puoleinen tila oli nimeltään Ervast, keskimmäinen tila oli Jofs ja Kivenlahdenpuoleinen tila Smeds. Tuohon aikaan Ervast ja Smeds kuuluivat jo Espoon kaupungille, mutta Jofsin omisti kuolinpesä. Jofsin ja Smedsin välissä sijaisi myös pieni, 0,5 hehtaarin kokoinen Vingåkerin tontti.

Maaliskuussa 1976 Espoon tekninen virasto esitti kiinteistölautakunnalle, että suunnitelman mukainen alue varattaisiin Kaupunginpuutarhan alueeksi sekä pyrittäisiin lunastamaan yksityisessä omistuksessa olevat Jofsin ja Vingåkerin maa-alueet sen yhteyteen.

Espoon kaupuunginpuutarha historiallisessa ilmakuvassa.
Kaupunginpuutarhan alue vuonna 1996. Kuva: Tage Strandström

Kaupunginpuutarhan toiminta alkoi keväällä 1976 siirtonurmen viljelyllä Smedsin tilan peloilla. Pelloille siirrettiin myös puita sekä pensaita, jotka jouduttiin siirtämään pois muualta kaupungin infrarakentamisen tieltä. Lisäksi istutettiin pienempiä taimia jatkokasvatusta varten. Alueella sijaitsi vanha lato, joka kunnostettiin henkilökunnan sosiaalitilaksi.

Taimiviljelyn laajentuessa pellot kunnostettiin ja salaojitettiin viljelyolosuhteiden parantamiseksi. Vuonna 1979 kaupunki osti Jofsin tilan. Osa vanhoista rakennuksista oli purettava niiden huonokuntoisuuden takia. Päärakennusta suunniteltiin katuosaston kurssitilaksi, virka-asunnoksi, ulkoilutukikohdaksi sekä koko tilakokonaisuutta kotieläntilaksi. Tekninen virasto muistutti kuitenkin vuonna 1976 tehdystä esityksestä, järjestää tilat Kaupunginpuutarhan käyttöön.

Jofsin päärakennus kunnostettiin Kaupunginpuutarhan käyttöön vuosina 1981 ja -82. Pian myös Vingåker tilan omistajat halusivat myydä tonttinsa kaupungille. Vuoden 1982 syksyllä maat olivat Kaupunginpuutarhan käytössä.

Kaupunginpuutarhan rakennusalueen yleissuunnitelma, sekä puutyöhallin ja varastorakennuksen luonnospiirustukset hyväksyttiin teknisessä lautakunnassa kesäkuussa 1983. Vihervuoden keväänä 1985 vietettiin puutyöhallin avajaisia. Varastorakennukset valmistuivat seuraavana vuonna. Uusi sosiaalitila rakennettiin vuonna 2003.