Tutustu Espoon kauneimpiin puistoihin

Espoon puistoissa yhdistyvät historialliset arvot, toiminnallisuus ja upeat maisemat milloin merenrannassa, milloin keitaina asutuksen keskellä. Espoon pinta-alasta yli viidesosa on monipuolisia viheralueita - voikin sanoa, että Espoossa luonnon äärelle on helppo päästä. Myös uusia puistoja suunnitellaan koko ajan - tutustu tulevaisuuden puistosuunnitelmiin.

Träskändan kartanopuisto

Träskandan kartanopuistossa kohtaavat historia ja monimuotoinen luonto. Kartanopuisto on valtakunnallisesti arvokas kulttuurihistoriallinen ympäristö ja yksi Espoon vanhimmista luonnonsuojelualueista. Kulttuurihistorialliset arvot yhdistyvät kartanopuiston vanhaan jalopuustoon ja useisiin harvinaisiin puu- ja pensaslajeihin sekä eläimistöön. Kartanoympäristöön kuuluu myös poikkeuksellisen laajana ja alkuperäisenä säilynyt maisemapuisto.

Kartanopuiston rakentaminen aloitettiin jo 1700-luvulla, mutta nykyasunsa puisto sai Aurora Karamzinin aikana 1800-luvun puolivälissä, jolloin Träskända kuului Suomen loistokkaimpien kartanoiden joukkoon.

Kartanopuisto on suosittu ulkoilualue ja tärkeä lähiympäristö alueen asukkaille ja kartanon yhteydessä toimivalle pitkäaikaishoitokodille.

Valokuva kesäisestä Träskändan kartanosta.

Vanhan Albergan puutarha

Kartanoromantiikkaa ja historiallisia kasveja - Espoossa on palautettu entiseen loistoonsa Vanhan Albergan puutarha, 1700-luvun historiallinen harvinaisuus koko Suomen mittakaavassa. Alue on rauhoitettu muinaismuistolailla.

Aiemmin ränsistyneeseen kuntoon päässyt puutarha on nyt osin kunnostettu, osin rakennettu uudelleen. Esimerkiksi 1700-luvun kivimuurit ja vanhat metsälehmukset säilytettiin. Vanhimmat puiston tyylisuuntaukset edustavat tiukan formalistista barokkia, 1800-luvulla paikalle tuotiin englantilaisen maisemapuutarhan elementtejä. Kunnostuksessa molemmat tyylisuunnat on otettu huomioon. Vanha kortteerijako käytävineen ja istutuksineen palautettiin vuoden 1775 piirustusten mukaiseksi.

Puutarhaan on istutettu uudelleen historiallisia kasveja, kuten piiperinsyreeniä ja puutarhan rakennuttajan Karl Tersmedenin mukaan nimettyä omenalajiketta, jota on tuotu Ruotsista. Syreenit on kasvatettu puutarhan säilyneen syreenimajan yksilöiden pistokkaista.

Muotopuutarhan ilmeen kehittyminen toivottuun asuun vie vuosia, mutta ensivaiheessa iloa tarjoavat erityisesti toukokuussa kukkasipuliniitty, ukkomansikat ja 1800-luvulta peräisin olevat lehmukset.

Lue lisää Vanhan Albergan puutarhasta

Valokuvassa Vanhan Albergan puutarhan kivimuuria.

Kirkkosillanpuisto ja Espoonjokilaakso

Kirkkosillanpuisto tarjoaa vihreän keitaan keskellä Espoon keskuksen urbaania ympäristöä. Puisto sijaitsee Espoonjoen varressa, aivan Espoon keskiaikaisen kivikirkon tuntumassa. Myös Espoon ensimmäinen kansakoulu, Lagstad folkskola vuodelta 1873, sijaitsee reitin varrella.

Kirkkosillanpuisto ja Espoonjokivarren ulkoilureitit ovat ahkerassa käytössä, ja alueella kulkee myös valaistu ulkoilureitti, jonka varrelta löytyvät myös koira-puisto ja leikkipaikka.

Puiston keskilaivasta kirkolle avautuvaa näkymää kehystävät upeat ruusuistutukset ja köynnöksiä kasvavat pergolat, jotka kattavat oleskelualueita. Aurinkoinen ja rauhallinen viheriö istutusten keskellä sopii hyvin vaikka kesäisen piknikin paikaksi.

Valokuva puiden takaa pilkottavasta tuomiokirkosta.

Espoon keskuspuisto

Espoon keskuspuisto noin 880 hehtaarin laajuinen, luonnontilainen alue, josta löytyy metsiä, niittyjä, kalliota ja soita. Kaupunkilaiset voivat rentoutua keskuspuiston siimeksessä sen lukuisilla ulkoilureiteillä ja hiihtoladuilla. Uusia reittejä suunnitellaan koko ajan kasvavan kaupungin ja lisääntyvän asukasmäärän tarpeisiin.

Vuonna 2012 juhlittiin World Design Capital -vuotta, ja sen kunniaksi Keskuspuisto sai ensimmäisen luontoporttinsa, Sunan Huuhkajaportin. Vuonna 2015 valmistuivat Keskuspuiston Tikankierros -luontopolku sekä Puolarmetsän Korentoportti. Jälkimmäisen avajaisia vietettiin Vihervuonna 2016.

Yhteensä Keskuspuiston tärkeimmille sisääntuloreiteille on tarkoitus pystyttää kymmenen erilaista luontoporttia toivottamaan vierailijat tervetulleiksi alueelle.

Lue lisää Keskuspuistosta

Valokuva huuhkajaporteista, joiden läpi pyöräilijä on ajamassa.

Espoon rantaraitti

Espoo on rantamaisemien ystävän helmi. Yhteensä Saunalahdesta Ruukinrantaan kulkevalla Rantaraitilla on pituutta 34 kilometriä.

Raitin varrelle mahtuu sileitä rantakallioita, kauniita metsiä ja urbaania rakennettua ympäristöä. Reitillä palvelevat useat kahvilat ja ravintolat - ja kuumuuden yllättäessä voi pulahtaa uimaan.

Rantaraitilta pääsee myös vierailemaan Espoon ulkoilusaaristoon saaristoveneillä kesäkuun alusta syyskuun puoliväliin saakka.

Esteetön rantaraitti - projektissa on merkitty Rantaraitin helpoimmat, julkisilla liikennevälineillä tai julkisen pysäköintialueen kautta saavutettavat reittiosuudet. Raitin eri osuudet on merkitty kartalle liikkumisen vaativuustasoja ilmaisevin symbolein.

Lue lisää Rantaraitista

Maisema rantaraitin varrelta.

Leimuniitty

Tapiolan Leimuniitty on valtakunnallisesti arvokas kulttuurimaisema ja kansainvälisesti merkittävä modernin puutarhataiteen edustaja, jonka suunnitteli puutarha-arkkitehti Jussi Jännes vuonna 1959.

Leimuniitty tuli 1960-luvulla tunnetuksi punaisina ja violettina hehkuvista leimukukistaan. Shokki-istutukseksi kutsuttu perenna-alue toimi kansainvälisesti arvostetun puutarhakaupungin mainoksena, ja puiston kunnostuksen yhteydessä värikkäät perennat palautetaan.

Puiston kunnostus on oleellinen osa koko Tapiolan keskustan uudistamista. Maisemaan palaa näyttävä liikenneympyrä, ja vanhan sommitelman mukaisesti laaditaan kanava, siihen liittyvä allas sekä silta. Rakenteissa käytetään Tapiolalle tyypillistä materiaalia, betonia.

Taiteilija Pertti Kukkosen suunnittelema veistosmainen, aaltoileva kiipeilyseinä on puistossa uusi toiminto. Kunnostuksessa myös puiston yleisvalaistus uusitaan, ja sillan ja terassien rakenteisiin tulee hienovaraista erikoisvalaistusta.

Kiipeilyseinä.

Leppävaaran urheilupuisto

Kunnostettu Leppävaaran urheilupuisto avautui syksyllä 2014. Tavoitteena oli luoda laadukas lähiliikuntapaikka, joka muodostaisi kohtaamispaikan alueella, jolla liikkuu paljon nuoria ja jossa järjestetään ympäri vuoden urheilukilpailuja ja suuria tapahtumia.

Aukion pintaan sommiteltiin kunnostuksessa valkoisia kehiä, jotka luovat mielikuvan urheilukentästä ja parantavat mittakaavan tuntua. Aukion keskelle sijoitettiin yhdeksän metriä korkea erikoisvalaistu maamerkki, jonka jalustan muotoilu muistuttaa leikkimielistä palkintokoroketta.

Urheilupuistosta löytyvä maisema-arkkitehti Janne Saarion suunnittelema skeittipuisto on Etelä-Suomen suurin paikalla valettu betonipintainen skeittipuisto. Sen kuumaisemaa jäljittelevä muodot täydentävät viereisen Angry Birds -leikkipaikan avaruusteemaa.

Alueen kasvillisuuteen kuuluu Leppävaaran urheilupuiston vanhoja kuusiaitoja sekä suuria tammia. Muu kasvillisuus, kuten pensaat ja kukkivat puut, on sävytetty kukinnoiltaan sopimaan turva-alustan kirkkaaseen värimaailmaan.

Lue lisää skeittipuistoista

Skeittipuisto ja sen käyttäjiä.

Marketanpuisto

Marketanpuistossa kohtaavat viheralan osaajat. Se on Suomen suurin piha- ja puistorakentamisen näyttelypuisto, jonka ylläpidosta ja kehittämisestä vastaa Marketanpuiston ystävät ry. Yhdistykseen kuuluu Espoon ja Helsingin kaupunkien lisäksi yrityksiä ja yhdistyksiä.

Alueella on esillä lähes sadan yrityksen tuotteita, ja Marketanpuistosta voi hakea vinkkejä erilaisista piharatkaisuista, rakenteista ja kasvillisuudesta. Lisäksi Marketanpuisto on suosittu virkistys- ja retkikohde - myös lapsille, koska puistossa voi kokeilla eri valmistajien leikkivälineitä.

Puistossa järjestetään vuosittain erilaisia tapahtumia - toukokuun lopulla vietetään puutarhamarkkinoita sekä puutarha-aiheista teemapäivää tietoiskuineen. Elokuun lopulla järjestetään Syysmarkkinat.

Lue lisää Marketanpuistosta

Maisema Marketanpuistosta. Kaksi lasta kulkemassa käsi kädessä polkua pitkin.

Oittaan virkistysalue

Oittaan ulkoilualue sijaitsee Pohjois-Espoossa, Bodominjärven rannalla. Alueelta on hyvät yhteydet Nuuksion kansallispuistoon. Alueen uimaranta ja hiihtoladut ovat erittäin suosittuja - kävijöitä Oittaalla on parhaimmillaan 2500 päivässä.

Vuoden ympäri suosittu lapsiperheiden retkikohde on Espoon toinen julkinen Angry Birds -leikkipuisto, jonka ytimestä löytyy merirosvolaiva ”Oittaan Helmi”. Puisto tarjoaa leikkijöille keinuja, liukuja, hissejä, trampoliineja, tikkaita, portaita, kiipeilyverkkoja ja pikkukiikkuja.

Talvisin valaistuilta laduilta on yhteys suureen osaan Espoon 200 km pitkää latuverkostoa. Kesäisin nämä reitit muuttuvat ulkoilupoluiksi. Uida voi kesäisin uimarannalla - tai talvisin avannossa, ken tarkenee. Uimarannan yhteydestä löytyvät myös rantalentopallokenttiä ja katukorispaikka. Oittaan kartano laajentaa alueen palvelutarjontaa.

Oittaan kartanon sivut

Kuvassa Oittaan kartanon edustalla istuu runsaasti ihmisiä nurmikolla kesäpäivänä.

Kaupunginpuutarha

Kaupunginpuutarha on tukikohta, jonka yhteydessä on kaikille kuntalaisille tarkoitettuja alueita, kuten näytepuutarha ja lasten leikkipaikka. Näytepuutarhassa on kokoelma Suomen oloihin tarkoitettuja puu- ja ruohovartisia kasveja. Näytepuutarhassa on mahdollista käydä katsomassa vaikkapa eri lajikkeita ja esimerkiksi kasvien kokoja omaa puutarhaa varten.

Alueen suuri leikkipaikka valmistui Vihervuoden 2000 kunniaksi. Leikkipaikalla on useita Kaupunginpuutarhan omalla työhallilla valmistettuja puisia eläinhahmoja ja perinteiset keinut ja hiekkalaatikko. Alueella on iso kiipeilyteline, tasapainopuomi ja penkkejä sekä pöytäpenkkiyhdistelmiä vanhempien oleiluun ja retkieväiden syöntiä varten.

Kaupunginpuutarhan aluetta rajaa etelästä ja idästä keskuspuisto, jossa on hyvät ulkoilumahdollisuudet. Paikalle pääsee busseilla 65K ja 165. Auton saa jätettyä leikkipaikan läheisyyteen parkkipaikalle. Tervetuloa tutustumaan!

Tutustu tarkemmin kaupunginpuutarhan toimintaan ja historiaan.

Rakkauden puutarha

Rakkauden puutarha on Espoon ekologinen ja yhteisöllinen vaihtoehto rakkauden lukoille ja silloille. Rakkauden symboliksi istutetaan puu, joka samalla symboloi rakkautta luontoa kohtaan. Rakkauden puun istutuksen toivotaan erityisesti innostavan rakastavaisia, mutta puun voi mieluusti istuttaa minkä tahansa rakkauden symboliksi. Sillä voi juhlistaa yhtä hyvin ystävyyttä kuin vaikkapa vanhemman tai isovanhemman rakkautta.

Rakkauden metsän idean äiti on alun perin matkailualan vaikuttaja Anu Nylund, jonka aloitteesta perustettiin Rakkauden metsä -tiimi, jossa on mukana matkailualan vaikuttajia ja poliittisia päättäjiä ympäri Suomen. Espoossa rakkauden metsän perustaminen lähti liikkeelle kaupunginvaltuutettu Mari Anthonin valtuustoaloitteesta. 

Rakkauden puutarha rakentuu Suurpeltoon, Opinmäen koulun pohjoispuolelle, Hentebynkadun pohjoispäähän, Storhemtin puistoon. Katso Rakkaudenpuutarhan sijainti kartalta.

Puutarha syntyy vähitellen asukkaiden istuttaessa rakkauden puita vuosien saatossa. Kaupunki ei istuta eikä hoida puita. Tarkoituksena on luoda ihmisten oma-aloitteisen toiminnan kautta syntyvä yhteisöllinen ympäristö, jossa kukin vastaa omasta rakkauden puustaan yksin tai yhdessä toisten asukkaiden kanssa. Esim. kasteluvuoroista voi tehdä ringin.  Puita saa käydä istuttamassa milloin vain ja alueella saa järjestää aiheeseen liittyviä tapahtumia ilman erillisiä lupia. Katso Rakkauden puutarhan istutus- ja hoito-ohjeet

Lähikuva kukkivasta kirsikkapuusta.