Ei puutarhajätteitä eikä vieraslajeja metsiin

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
10.10.2014 klo 14.52

Espoon ympäristökeskus muistuttaa, että puutarhajätteiden, kuten lehtien ja risujen, vienti ja jättäminen yleisille metsä-, puisto-, viher-, katu- ja vesialueille on kielletty (Espoon kaupungin ympäristönsuojelumääräykset 15 §). Lisäksi luonnonsuojelulain 43 § kieltää levittämästä luontoon sellaisia vieraslajeja, joista voi syntyä pysyvä kanta. Nämä kiellot  koskevat luonnollisesti myös toisten yksityisiä tontteja.

Yleiset alueet, puistot ja metsät, eivät ole asukkaiden puutarhajätteen läjityspaikkoja. Jätekasat rumentavat alueita ja alentavat siten niiden virkistysarvoa, ja ne ovat myös tärkeimpiä haitallisten vieraskasvilajien, kuten jättiputkien ja jättipalsamin, leviämisreittejä luontoon. Luontoon jätetty puutarhajäte rehevöittää metsän kasvillisuuspohjaa, mikä johtaa mm. nokkosen runsastumiseen.

Lehdet, risut, ruohonleikkuujätteet ja muut puutarhajätteet voi kompostoida omalla tontilla. Jos nurmikkoa peittää erityisen paksu lehtikerros ja siellä on suurikokoisia lehtiä, esimerkiksi vaahteran lehdet, ne voi kerätä puutarhajätekompostiin tai silputa ruohonleikkurilla paikalleen. Oksat ja risut kannattaa pätkiä tai hakettaa. Hakkeen voi hyvin sekoittaa lehtikarikkeeseen ja käyttää kompostin seosaineena.


Useat haitalliset vieraslajit voivat kasvattaa uuden yksilön pienistäkin juuren tai varren palasista, joten niitä ei tule laittaa kompostiin ellei ole täysin varma, kuolevatko kasvit kompostorin lämpötiloissa.

Jos kiinteistöllä on biojätteiden erilliskeräys, puutarhajätteet voi myös toimittaa kompostoitavaksi HSY:n biojätteiden keräysauton mukana. Tällöin ne tulee pakata paperisäkkiin, jonka kylkeen merkitään teksti ”puutarhajätettä tai biojätettä”. Puutarhajätteen voi viedä myös omatoimisesti Ämmässuon Sortti-asemalle. Lisätietoja saa HSY:n sivuilta www.hsy.fi.


Lisätietoja: Ympäristötarkastaja Lea Salonpää, puh. 043 826 5223, lea.salonpaa@espoo.fi