Espoon järvien lumo -valokuvakilpailun säännöt

 • Jaa Facebookissa
 • TwitterX

Kilpailun tavoitteena on lisätä espoolaisten järvien ja lampien arvostusta sekä taltioida erityisiä hetkiä järviluonnossa myös muiden iloksi.

1. Sarjat

 1. Nuorten sarja

Sarjaan voi osallistua Espoon järviin/lampiin liittyvällä kuvalla. Osallistujien tulee olla vuonna 1999 tai myöhemmin syntyneitä.

 1. Espoolainen järvimaisema

Sarjaan voi osallistua maisemakuvalla, jossa pääosassa on espoolainen lampi, järvi- tai järviluonto. Sarja on avoin kaikille.

 1. Järvellä tapahtuu!

Sarjaan voi osallistua luonto- tai toimintakuvalla, joka ilmentää toimintaa espoolaisella lammella, järvellä tai järvessä. Sarja on avoin kaikille.

2. Kilpailuaika

Kilpailu alkaa 1.4.2016 ja loppuu 1.9.2016. Kilpailuun hyväksytään valokuvat, jotka on postileimattu viimeistään 1.9.2016.

3. Kilpailukuvat

Kilpailuun osallistuvien kuvien pitää olla otettu Espoon kaupungin rajojen sisällä. Kilpailuun voi osallistua vain digitaalisilla tiedostoilla. Kilpailuun voi osallistua myös kännykällä otetulla kuvalla. Kilpailuun toimitetaan sekä kilpailukuva että originaalikuva kilpailukuvasta. Kuva ei saa olla aikaisemmin julkaistu ja kuvan tulee olla osallistujan itsensä ottama. Kuvalla ei saa samanaikaisesti osallistua muihin kilpailuihin. Kuvaajalla on oltava täydet oikeudet kuvaan ja sen julkaisemiseen. Kuvassa esiintyviltä tai kotirauhan tms. suojan piirissä kuvatuilta henkilöiltä on oltava lupa kuvan käyttöön ja julkaisuun.

Kuvalle voi tehdä normaalit valoisuuden, värisävyn, värikylläisyyden ja kontrastin korjailut. Lisäksi kuvasta voi puhdistaa filmin ja kennon roskien jäljet. Digitaalisesti muunneltuja kuvia ei hyväksytä. Kloonityökalujen käyttö on kielletty kuvan alkuperäisen sisällön muuttamiseen. Kiellettyjä ovat myös esimerkiksi kuvaelementtien siirto, lisäys tai poistaminen ja päällekkäisvalotukset.

Kilpailuun ei voi osallistua fotomontaasilla, trikkikuvalla tai muutoin manipuloidulla kuvalla. Kuva-alan muoto on vapaa ja kuva voi olla rajattu originaalista.

Kilpailukuvan pitää olla:

 • jpg/jpeg -tiedosto
 • Resoluutio 300 dpi
 • Sähköpostilla lähetettäessä viestin koko enintään 9 Mt

Jokaisen kilpailukuvatiedoston File info -osioon kirjoitetaan kuvaajan nimi ja kuvan aihe. Kuvaus-kenttään suositellaan kirjoitettavaksi muu kuvaan liittyvä taustatieto ja poikkeava kuvaustilanne.

Kilpailukuvan tulee olla joko 1 400 pikseliä leveä (vaakakuva/panoraama) tai 1 050 pikseliä korkea (pystykuva). Pystykuvan korkeus on 1 050 pikseliä. Kuva-alan muoto on vapaa. Kuva rajataan tiedostokoon mukaisesti. Esimerkiksi, jos pystykuvan korkeus 1050 ja leveys 740 pikseliä, kilpailuun toimitetaan tiedosto, jonka koko on 740x1050 pikseliä. Jos kuva-ala ei ole suorakaiteen muotoinen, kuvan taustaväriksi valitaan musta, ja kuvan voi erottaa taustasta hiusviivalla. Kuviin ei saa lisätä kehyksiä.

Kilpailukuvatiedosto suositellaan toimitettavaksi icc-profiloituna sRGB tai Adobe RGB -väritilaan.

Kilpailukuva tulee nimetä seuraavasti: sarja.kuvan_nimi.valokuvaajan_nimi. Esimerkiksi A.hyppy_tuntemattomaan.matti_meikäläinen.jpg.

Originaalikuvan pitkän sivun tulee olla kilpailutiedostoa vastaavassa rajatussa muodossa vähintään 2 000 pikseliä. Tämä vastaa 3 milj. pikselin digikameralla tuotettua tiedostoa. Originaalit toimitetaan rajaamattomina.

Originaalikuvatiedostot lähetetään kuvasta muuttamalla tiedoston nimi kilpailukuvatiedostoa vastaavaksi, mutta tallennuspäätteenä säilyy alkuperäinen (esim. .raw, .nef, .tif). Originaalikuvat lähetetään kameran tuottamassa muodossa.

Kännykällä otettu originaalikuva nimetään sarja.kuvan_nimi.valokuvaajan_nimi.kännykkä. Esimerkiksi A.hyppy_tuntemattomaan.matti_meikäläinen.kännykkä.jpg. Originaalikuva säilytetään puhelimessa kilpailun voittajien valintaan asti.

4. Kilpailukuvien lähettäminen

Kilpailuun osallistuvat kuvat lähetetään CD/DVD-levyllä, USB-tikulla tai sähköpostilla.

 • Sähköpostitse:

ymparisto@espoo.fi (viestin koko enintään 9 Mt).

Sähköpostin Aihe-kenttä: Espoon järvien lumo -valokuvakilpailu

 • CD/DVD-levyllä tai USB-tikulla viimeistään 1.9. (postileima) osoitteella:

Espoon ympäristökeskus

Espoon järvien lumo -valokuvakilpailu

PL 44

02070 ESPOON KAUPUNKI

Kuvan mukana tai sähköpostiviestissä pitää olla selkeästi merkittynä:

 • Valokuvaajan nimi
 • Valokuvaajan osoite
 • Valokuvaajan puhelinnumero

Kilpailun järjestäjä sitoutuu käsittelemään kuvia huolellisesti, mutta ei vastaa esim. postissa tai kuljetuksissa aiheutuneista vahingoista.

5. Osallistumisoikeus

Kilpailuun voi osallistua enintään kolmella (3) kuvalla per sarja. Espoon ympäristökeskuksen työntekijät tai heidän perheensä jäsenet eivät saa osallistua kilpailuun. Kilpailuun osallistuakseen ei tarvitse asua Espoossa. Kilpailussa ei ole osallistumismaksua.

6. Voittajan valinta

Sarjan voittaja on oivaltava valokuva, jossa espoolainen järvi- ja lampiluonto ja sen elämyksellisyys on keskeisenä osana. Jokaisesta sarjasta valitaan yksi sarjavoittaja. Sarjavoittajan lisäksi jokaisessa sarjassa jaetaan kaksi kunniamainintaa. Palkittujen kuvien lisäksi valitaan noin 10 parasta kilpailuun osallistunutta kuvaa, jotka yhdessä muodostavat Espoossa kiertävän Järvien lumo -valokuvanäyttelyn.

Espoon ympäristökeskuksen nimeämä raati valitsee kaikki voittajat sekä kunniamaininnan saajat kilpailuun osallistuneiden valokuvien joukosta. Voittajat julkaistaan viimeistään 30.10.2016. Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.
 

7. Palkinnot

Jokaisen sarjan voittaja palkitaan Nikon Coolpix AW130 –kompaktikameralla Nikon Coolpix AW130 -kamera on vesitiivis 30 metriin asti, iskunkestävä 2 metristä pudotettuna ja pakkasenkestävä -10°C: asti.
 

8. Kuvien käyttöoikeus

Osallistumalla valokuvakilpailuun valokuvaaja antaa Espoon ympäristökeskukselle oikeuden käyttää valokuviaan ympäristökeskuksen viestinnässä ilman erillistä korvausta.

Voittajakuvia sekä muita kilpailuun osallistuneita kuvia voidaan käyttää ympäristökeskuksen verkkosivuilla ja julkaisuissa, mutta niiden käyttöoikeuksia ei luovuteta kolmannelle osapuolelle. Kuvia ei myöskään käytetä kaupallisissa tarkoituksissa. Kuvia käytettäessä mainitaan aina kuvaajan nimi.

Palkituista kuvista kootaan Espoossa kiertävä Järvien lumo -valokuvanäyttely.

9. Kuvien palautus

CD/DVD-levyt ja USB-tikut  palautetaan vain, jos niiden mukana on toimitettu riittävin postimerkein ja vastaanottajan osoitteella varustettu palautuskuori.

10. Kilpailunjärjestäjä

Kilpailun järjestää Espoon ympäristökeskus. Järjestäjä pidättää oikeuden muutoksiin kilpailun sääntöihin.

Lisätietoja kilpailuun liittyen voi kysyä Eeva Nuotiolta, eeva.k.nuotio@espoo.fi, puh. 046 877 3846.