Sähköisen asiointipalvelun ohje

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Espoossa rakennuslupahakemus tehdää ensisijaisesti verkossa rakentamisen ja maankäytön sähköisen asiointipalvelun kautta.

Sähköisen asiointipalvelun kautta voi hakea lupaa muun muassa uudisrakennukselle, laajennukselle, huonetilamuutoksille, julkisivumuutoksille, takalle, linjasaneeraukselle, parvekelasitukselle, puunkaadolle, aitaamiselle, rakennelmille, mainoslaitteille, rakennuksen purkamiselle ja rakennusluvan voimassaolon jatkamiselle.

Asiointipalveluun rekisteröidytään luomalla oma käyttäjätili ja palveluun tunnistautuminen tapahtuu omilla verkkopankkitunnuksilla. Palvelu toimii molemmilla kotimaisilla kielillä.

Ammattilaisille asiointipalvelu tarjoaa sähköisen vaihtoehdon rakennusluvan hakemiseen, mutta ei korvaa ennakkoneuvottelua. Hankkeista tulee neuvotella rakennusvalvonnan lupavalmistelijan kanssa ennen lupahakemuksen laatimista.

Suurin osa lupahakemuksista vaatii ennakkokäsittelypyynnön tekemistä rakennusvalvontaan. Sähköistä lupahakemusta ei voi lähettää ennen kuin rakennusvalvonnan lupavalmistelija on tarkastanut hakemuksen tiedot ja liitteet (ks. ohje asiointipalvelussa).

Asiontipalvelussa valittu toimenpide määrittää ne tiedot, jotka hakijan tulee täyttää lomakkeisiin, sekä mitä piirustuksia ja muita liitteitä toimenpide edellyttää. Hakemuksen  piirustukset tulee toimittaa pdf/a-tiedostomuodossa ja liitteet tulee nimetä selkeästi sisällön mukaan ilman projektikoodeja tai muita vastaavia lisämääritteitä. Vaikka palvelu antaa viitteitä tarvittavasta aineistosta, antavat lupakäsittelijät lupakohtaista neuvontaa tarvittavan aineiston suhteen ennakkoneuvotteluissa ja tarvittaessa myös myöhemmin.

Rakennusvalvonnan lupavalmistelija käsittelee asiontipalvelussa tehdyn hakemuksen ja antaa tarvittaessa palautetta hakijalle. Lupahakemus siirretään rakennusvalvonnan tietojärjestelmään käsittelyä odottavien hakemusten joukkoon.

Rakennusvalvonta on siirtynyt sähköiseen asiakirjojen säilytykseen 1.12.2017 alkaen. Rakennusluvan lopulliset pääpiirustukset tulee toimittaa sähköiseen asiointipalveluun ennen päätöksentekoa.