Rakennuspaikkojen suunnittelu ja lohkominen asemakaava-alueella

Kaupunkimittauksen asiakaspalvelu on suljettu 12.-25.7.2021

Pääkaupunkiseudulla on astunut voimaan rajoitukset, joiden avulla viranomaiset pyrkivät estämään koronaviruksen leviämistä ja siksi suosittelemme etäasiointia. Teknisen ja ympäristötoimen asiakaspalvelupisteessä asioitaessa on käytettävä maskia ja huolehdittava turvaväleistä sekä hyvästä käsihygeniasta.

Asiakaspalvelu palvelee ensisijaisesti välttämättömissä viranomaisasioissa. Suosittelemme, että asiakkaat siirtäisivät kiireettömien asioidensa hoitamista myöhemmäksi tai ottaisivat yhteyttä ensisijaisesti puhelimitse, chatissä ja sähköpostilla kaupunkimittaus@espoo.fi.

Asiakaspalveluun voi tulla silloin, kun se on aivan välttämätöntä ja olet täysin oireeton. Silloinkin asiointi tulee hoitaa mahdollisimman ripeästi.

Kaupunkimittaus hoitaa asemakaava-alueella olevien kiinteistöjen lohkomiset. Asemakaavan voimaantulon jälkeen, ennen lohkomista, on korttelialueille tehtävä tonttijako. Tonttijako on suunnitelma siitä, millaisia rakennuspaikkoja kortteliin halutaan tehdä. Jos maanomistajan suunnitelmat myöhemmin muuttuvat, voidaan tonttijakoa tarvittaessa muuttaa, jos asemakaavan määräykset ja korttelialueella mahdollisesti käytetty rakennusoikeus sen sallivat.  

Tonttijaon jälkeen on vuorossa tontin lohkomistoimitus. Lohkomistoimituksen päätteeksi tontti merkitään kiinteistörekisteriin.  

Kaupunkimittaus huolehtii kiinteistörekisterin ylläpidosta Espoon asemakaava-alueilla. Asemakaava-alueiden ulkopuolella kiinteistörekisterin ylläpidosta huolehtii Maanmittauslaitos. Maanmittauslaitos hoitaa myös lohkomiset ja muut kiinteistötoimitukset asemakaava-alueiden ulkopuolella.