Espoo on edelläkävijä uusien koulujen ja päiväkotien hankinnassa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
10.6.2020 klo 8.00

Espoon kaupunki on allekirjoittanut merkittävän palvelusopimuksen yksityisen projektiyhtiön kanssa uudella mallilla toteutettavien koulujen ja päiväkotien hankinnasta. Samalla alkaa ensimmäisten hankkeeseen kuuluvien koulujen rakentaminen.

Espoon kaupunki valitsi viime syksynä kilpailutuksen jälkeen YIT:n ja Meridiam Investments II:n muodostaman projektiyhtiön vastaamaan yhteensä kahdeksan koulun ja päiväkodin suunnittelusta, rakentamisesta, rahoituksesta ja 20 vuoden ylläpidosta. Nyt projektiyhtiön kanssa on allekirjoitettu palvelusopimus, joka mahdollistaa hankkeeseen kuuluvien koulujen ja päiväkotien rakentamisen aloittamisen.

Espoon uusi tapa hankkia kouluja ja päiväkoteja kokonaispalveluna on herättänyt kansainvälistäkin kiinnostusta, koska palvelusopimus mahdollistaa Suomen ensimmäisten PPP-mallin (Public Private Partnership) mukaisten kiinteistöjen rakennushankkeet.

Mallissa yksityinen projektiyhtiö vastaa palveluntuottajana kohteiden toteuttamisesta sekä ylläpidosta, jolloin kaupungin arvokkaita resursseja vapautuu yksittäisten kohteiden suunnittelusta muuhun toimintaan. Pääosa riskeistä on siirretty palveluntuottajalle, joten malli kannustaa pitämään kiinni aikataulusta ja tekemään kustannustehokkaita ratkaisuja. Kohteet myös palautuvat hyvässä kunnossa kaupungin hallintaan sopimuskauden päättyessä.

”Espoon kaupungin toistaiseksi laajimman kouluhankkeen palvelusopimusta on valmisteltu tiiviisti syksystä 2018 alkaen. Sopimuksen solmimisen myötä Espoon ja koko Suomen mittakaavassa uudenlaisen hankintamallin pioneerityö on saavuttanut tärkeän etapin”, Espoon teknisen toimen johtaja Olli Isotalo sanoo.

Havainnekuva Nauriskaski_1_700x400
Nauriskasken koulun havainnekuva. Kuva: Arkkitehtitoimisto Lukkaroinen.


Espoolaisille roppakaupalla uusia kouluja ja päiväkoteja

Hankkeeseen kuuluvat koulut ja päiväkodit sijaitsevat eri puolilla Espoota. Kolme ensimmäiseksi toteutettavaa kohdetta ovat Pohjois-Tapiolan koulu, Perkkaan koulu ja nuorisotila sekä Nauriskasken koulu. Tavoitteena on, että kaikki kolme koulua valmistuvat vuoden 2022 aikana. Muut samalla mallilla toteutettavat kohteet ovat vuosien 2021–2023 aikana rakennettavat Perkkaan päiväkoti, Nöykkiönniityn päiväkoti, Kilon koulu ja päiväkoti sekä Kuitinmäen koulun alakouluosa. Kohteisiin valmistuu tilat lähes 4 000 lapselle.

PPP-malli on osa Koulut kuntoon -ohjelmaa, jonka avulla varmistetaan kouluille ja päiväkodeille terveet ja turvalliset tilat. Espoon kaupunki toteuttaa seuraavien 10 vuoden aikana koulu- ja päiväkotitiloja sekä niiden korjauksia yhteensä 940 miljoonalla eurolla.