Energiatehokas ja muuntojoustava koulukeskus Monikko nousi harjakorkeuteen

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
19.11.2020 klo 12.15

Koulukeskus Monikosta tulee ensimmäinen kaksikielinen koulu Espoossa, kun keskus yhdistää Veräjäpellon ja Leppävaaran suomenkieliset koulut sekä ruotsinkielisen Boställskolanin. Koulut pysyvät erillisinä, mutta käyttävät osittain samoja tiloja, esimerkiksi ruokalaa, liikuntasalia ja aineluokkia.

Ensi kesänä valmistuvassa Monikossa käy koulua ja on hoidossa yhteensä yli 1 300 lasta, sillä koulukeskuksessa toimii myös suomen- ja ruotsinkieliset päiväkodit. Monikon tilat ovat tulevaisuudessa laajemminkin espoolaisten käytössä.

"Liikuntahalli, teknisentyön ja kuvaamataidon tilat ovat kuntalaisten käytössä iltaisin ja viikonloppuisin. Koulukeskuksen valmistuminen on alueellisesti merkittävä asia, ja leppävaaralaiset odottavatkin sitä jo kovasti. Onnistuimme sitouttamaan käyttäjät suunnitelmiin jo kehitysvaiheessa, minkä ansiosta toteutus sujui mutkattomasti. Kustannukset ovat pysyneet kurissa, ja olemme tismalleen aikataulussa", Tilapalvelujen hankepäällikkö Pertti Juntunen kertoo. 

Noin 15 000 bruttoneliömetrin hankkeen rakennustyöt alkoivat huhtikuussa 2019. Koulukeskuksen uusiutuvilla energiaratkaisuilla edistetään Espoon hiilineutraaliustavoitetta.

"Koulukeskuksen katolla on noin 750 neliömetriä aurinkosähköpaneelia ja pääasiallisena lämmityksenä on maalämpö. Käytössä on myös maaviilennys, joka ohjaa kesällä lämpöä takaisin maaperään. Ulkoseinien lämmöneristys on tavallista parempi", Tilapalvelujen suunnittelupäällikkö Kimmo Martinsen sanoo. 

Suunnittelussa huomio hyvässä sisäilmassa

Uuden koulukeskuksen tieltä on purettu Veräjäpellon, Veräjäkulman ja Leppävaaran laajennus- ja siirtokoulu lukuun ottamatta vuonna 1938 valmistunutta suojeltua koulun vanhinta osaa, joka on peruskorjattu osaksi Monikkoa.

"Uudisrakennuksen rinnalle jäävä, suojeltu koulurakennus edustaa oman aikakautensa historiaa ja on alueensa ensimmäisiä merkittäviä rakennuksia. Olemme peruskorjauksessa kunnioittaneet sen ajan henkeä, unohtamatta tilojen terveellisyyttä. Peruskorjauksen myötä sisäolosuhteet paranevat huomattavasti – sisäilmaan on kiinnitetty erityistä huomiota myös uudisrakennuksessa", vastaava rakennesuunnittelija Jari-Tapio Aalto A-Insinööreistä kertoo.

Monikon suunnittelussa on panostettu monin eri tavoin kosteudenhallintaan.

Vanha ja uusi yhteen muuntojoustavasti

Suojeltu koulu tekee kunniaa historialle, mutta arkkitehtitoimisto Perkon suunnitteleman uudisrakennuksen julkisivu on osittain modernia puuta. 

"Vanhan ja uuden yhdistäminen vaati eritystä tarkkuutta. Rajapintojen ja erityisesti korkeuserojen yhteen liittäminen vaati paljon yksityiskohtaista suunnittelua. Uudisrakennuksen tilat on suunniteltu muuntojoustaviksi, jotta sisätilojen muutokset ovat tarvittaessa mahdollisia", Aalto sanoo.

Monikon aurinkopaneelit


Aurinkopaneelit koulukeskuksen katolla. Kuvat: A-insinöörit