Miltä näyttää tulevaisuuden Tapiola?

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
10.12.2015 klo 15.16

Tapiolan keskuksen alue tulee muuttumaan radikaalisti vuosien 2016 ja 2018 välillä. Länsimetron Tapiolan asema parantaa yhteyksiä muualle Espooseen ja pääkaupunkiin - ja metron tarpeita varten on parannettava myös liityntäliikenteen edellytyksiä mm. maanalaisen keskuspysäköinnin ja uuden bussiterminaalin avulla.

Samalla alueesta pyritään rakentamaan miellyttävä ulkoilu- ja oleskelualue: Leimuniityllä voi viettää aikaa jaloangervojen katveessa. Tapion kentällä luistellaan talvisin ja palloillaan kesäisin. Liikekeskus Ainoa tuo uusia palveluja alueen uusille ja vanhoille asukkaille.

Lue tästä vaihe vaiheelta, kuinka Tapiola muuttuu ja parantuu!

Liikekeskus Ainoa

Tapiolaan rakennetaan lisää liiketilaa - ostoskeskus Ainoa laajentuu kolmessa osassa. Ainoa 1 -liikekeskus on käytössä jo nyt, ja parhaillaan rakenteilla on Ainoa 2 -kokonaisuus. Sen on määrä valmistua maaliskuussa 2017.

Liiketilan osio on jo nyt harjakorkeudessa, mutta kesken ovat vielä ostoskeskuksen päälle rakennettavat asunnot. Valmiista Ainoa 2:sta tulee löytymään myös upouusi Stockmann. Ainoa 2:n jälkeen on vuorossa vielä Ainoa 3:n rakentaminen.

Maanalainen keskuspysäköinti

Keskuspysäköinti palvelee valmistuessaan kaikkia kauppakeskuksessa asioivia sekä metron liityntäliikennettä. Se onkin jo lähes valmis, ja se on tarkoitus ottaa käyttöön maaliskuussa 2016.

Maanalaisessa keskuspysäköinnissä on myös keskitetyt huoltotilat, joista hoidetaan liiketilojen tavara- ja jätehuolto. Osa keskuspysäköinnistä toimii myös yhteisväestönsuoja. Tapionaukion pysäköintialue ja sen alapuolinen pysäköintilaitos ovat jo valmiina ja käytössä.

Bussiterminaali

Nykyinen väliaikainen bussiterminaali siirtyy rakentamisen tieltä Pohjantielle elokuussa 2016, jossa se sijaitsee niin kauan, kunnes lopullinen maanalainen bussiterminaali valmistuu vuoden 2018 lopulla.

Valmiiseen bussiterminaaliin tulee myös Espoon ensimmäinen sähköbussien latauspiste, joka ennakoi sähköbussien laajempaa käyttöönottoa. Ensimmäinen latauspiste on rakennettu jo bussien ajantasauskentälle Tapiolan liikenneympyrätyömaan viereen. Sen koekäyttöä aloitellaan.

Liikenneympyrä

Uusi liikenneympyrä otetaan käyttöön maaliskuussa 2016. Tuolloin se on käyttövalmis niin, että sen keskelle rakennettua luiskaa pitkin voidaan ajaa maanalaisen pysäköintihallin tiloihin. Tämänkin jälkeen ympyrää yhä viimeistellään - sen keskelle rakennetaan nurmikenttä syksyllä 2016. Tällä hetkellä käynnissä ovat ympyrän kehän rakennustyöt. Ympyrän keskeltä pysäköintihalliin johtavien luiskien seinät ovat jo lähes valmiit.

Tapiolanympyrän uloin ajorata avataan 15.12.2015, jolloin liikennejärjestelyt muuttuvat. Liikenneympyrään liittyvän Merituulentien rakennustyöt ovat käynnissä.

Pohjantie

Pohjantiellä kunnostetaan kadun rakenteita ja kuivatusjärjestelmiä. Katua kallistetaan niin, etteivät sadevedet pääse ohjautumaan upouuteen bussiterminaaliin.

Katutyöt aiheuttavat Pohjantielle poikkeavia liikennejärjestelyjä. Aiemmin nelikaistainen katu puolitetaan kaksikaistaiseksi, koska katu parannetaan kahdessa osassa: ensin vesijohdot, hulevesiputket sekä kaukolämmön ja teleoperaattorien kaapelit uusitaan toiselta puolelta, sen jälkeen siirrytään parantamaan toista puolta. Myös kevyen liikenteen väylät ja pyöräreitit vaihtavat puolta.

Liikenteenohjaukseen muutoksia on aiheuttanut liikennevalojen ottaminen pois käytöstä Pohjantien, Etelätuulentien ja Merituulentien risteyksessä. Väistämisvelvollisuus on Merituulentieltä tulevilla. Väliaikaiset liikennejärjestelyt jatkuvat Ahertajantien ja Opintien risteyksestä Itätuulenkujalle ja Merituulentieltä noin 200 metriä Olariin päin. Paikan päältä löytyy opasteita ajankohtaisista liikennejärjestelyistä.

Katujen kunnostamisella pyritään takaamaan se, että liikenne metroon kulkee tulevaisuudessa sujuvasti. Tavoitteena on myös taata uuden ostoskeskuksen asiakkaille ja lähistölle rakennettavien uusien asuntojen asukkaille hyvät liikenneyhteydet ja palvelut. Työmaan aikanakin kulku on koko ajan avoinna terveyskeskukseen, Weegee-taloon, kulttuurikeskukseen sekä nykyisiin liikekeskuksiin.

Länsimetro

Länsimetro aloittaa liikennöintinsä 15.8.2016. Tuolloin myös Tapiolan aseman tulee olla toimintavalmis. Maanalainen bussiterminaali ei ehdi valmistua samaan aikaan, joten jatkoyhteyksien käyttäjän on noustava Pohjantielle hissin tai liukuportaiden avulla. Lisää tietoa asemasta Länsimetron sivuilla.

Tapion kenttä ja huoltorakennus

Tapion kenttä ja huoltorakennus valmistuvat palvelemaan remontoidun Tapiolan koulun tarpeita. Koulu paljastuu huppujen alta syksyllä 2016. Tosin kenttä on avoin muillekin kuin koululaisille - kesällä se toimii palloilukenttänä, josta löytyy tekonurmi, talveksi taas varaudutaan rakentamaan tekojäärata.

Tapiolan viher- ja ulkoilualueet

Tapiolan alue tulee muodostamaan vehreän ja viihtyisän kaupunkiympäristön, johon kuuluu puistoja ja ulkoilureittejä. Uutta suuntaa kaupunkirakentamisessa näyttää Kehä I:n ylittävä betonikansi, jonka päälle rakennetaan puisto.

Myös vanhaa kunnioitetaan: Kirkkopuistossa hoidetaan vanhoja, arvokkaita mäntyjä ja pensaita. Tapionraitti uusitaan, ja sinne lisätään edelleen Tapiolalle tyypillisiä elementtejä: penkit säilyttävät alkuperäisen muotokielensä ja värinsä, jotka Tapiolassa ovat perinteisesti vaihdelleet oranssista keltaiseen, vihreään ja valkoiseen. Kulkuväylillä suositaan suurta betonilaattaa.

Kaikkien tuntemassa Silkkiniityn puistossa uusitaan puustoa, ulkoilureittejä sekä kunnostetaan jo 50 vuotta paikalla olleita viljelypalstoja. Silkkiniityn pohjoislaidalta Otaniemeen taas tulee kulkemaan pyöräilyn laatureitti. Samoin Silkkiniityltä kirkon itäpuolelta kulkee pyörätie Tapionraitille ja sieltä metron pyöräpysäköintiin.

Otsolahden kasvillisuutta hoidetaan ja leikkipaikkoja kunnostetaan lähivuosina. Keilaniemestä Otsolahteen rakennetaan uusi ulkoilureitti.

Tuuliniityn uusien asuntojen ja Hakalehdon vanhan asuntoalueen väliin rakennetaan korkeatasoinen puistoalue.

Leimuniitty

Mittavin vihertyö Tapiolan alueella on liikekeskuksen edustalla sijaitsevan Leimuniityn kunnostaminen alkuperäiseen loistoonsa. Sinne istutetaan jaloangervoja, jotka muistuttavat puistoon historiallisesti kuuluneiden perennojen väriloistosta.

Leimuniitystä ei kuitenkaan tule vain kaunis oleskelupuisto - se täyttyy toiminnalla. Puistosta löytyy mm. taiteilija Pertti Kukkosen suunnittelema kiipeilyseinä, liikuntavälineet puolestaan sopivat kaiken ikäisille senioreista lapsiin. Jo nyt osittain valmiilla nurmella voi tulevaisuudessa pelata vaikkapa pallopelejä.

Puiston rakennus- ja parannustyöt ovat valmiit syksyllä 2016. Puistolla on myös käytännölliset puolensa: sen maasto on muotoiltu niin, että se toimii tulvavallina meriveden noustessa. Vallin ja lähelle rakennettavan pumppaamon avulla varmistetaan se, etteivät sade- ja merivedet päädy metrotunneliin tai kauppakeskukseen.

Lue lisää Leimuniitystä täältä.