Meillä on hyvä tehdä töitä - Espoon viherylläpito vuoden työpaikka 2016

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
4.11.2016 klo 14.04

Espoon kaupungin viherylläpito on Vuoden työpaikka 2016 - mikä tekee työpaikasta näin hyvän, ja kuinka tähän päästiin? Kaupunkitekniikan keskuksen vihertyöpäällikkö Anne Mannermaa kertoo.

Vuoden työpaikka 2016 - jatkuva koulutus työpaikkaohjaajiksi, työssä oppiminen ja ohjaus sekä yhteistyö alan oppilaitosten kanssa toivat tämän Omnian tunnustuksen kaupunkitekniikan keskuksen viherylläpidolle vuonna 2016. Kunniakirjan yhdessä tuotantopäällikkö Merja Pöyhiän kanssa vastaanottanut vihertyöpäällikkö Anne Mannermaa säteilee tunnustuksesta.

”Olihan se hienoa! Olemme kyllä tienneet, että meillä harjoittelussa olleet opiskelijat ovat viihtyneet, ja monet ovat tulleet toisenkin kerran töihin. Joistakin oppisopimusopiskelijoista on tullut vakituisia työntekijöitä”, Mannermaa sanoo.

Viherylläpito on panostanut niin esimiesasemassa olevien kuin kenttätyöntekijöiden koulutukseen. Kaikki esimiehet ja iso osa viheraluehoitajista on käynyt Omnian työpaikkaohjaajakoulutuksen, ja uuden työntekijän saapuessa hänet perehdytetään aina talon tavoille ja omiin tehtäviinsä.

Viherylläpito ottaa mielellään joukkoonsa myös erityisohjattavia - alan opiskelijoita, joilla on esimerkiksi oppimisvaikeuksia.

”Olemme panostaneet selkeiden ohjeiden tekemiseen. Ihmiset ovat myös hyviä eri asioissa - jollekin raivaussahan käyttö voi olla helppoa, mutta perennan ja rikkaruohon erottaminen on jo vaikeampaa”, sanoo Mannermaa.

Hyvä perehdytys aloittaa hyvän kokemuksen

Viherylläpitoon tulee töihin hyvin erilaisia työntekijöitä - vakituisia työntekijöitä on eri yksiköissä yhteensä 80, mutta heitä täydentää kattava joukko alan opiskelijoita, harjoittelijoita ja kesätyöläisiä.

”Kun meille tulee harjoittelijoita, kysymme, mitä erityistoiveita heillä on. Osa heistä tekee näyttötutkintoa, ja silloin on tärkeää katsoa yhdessä, mitä tutkinnossa pitää osata. Kysymme, miksi tulet juuri meille, mitä sinun pitäisi oppia. Harjoittelu räätälöidään ihmisen mukaan”, Mannermaa sanoo.

Kesätyö voi olla jännittävä kokemus - varsinkin ensimmäisessä kesätyöpaikassaan olevalle. Tämä otetaan viherylläpidossa huomioon. Jo ennen töiden alkua kotiin lähetetään infopaketti, jossa kerrotaan perusasioita tulevasta kesästä - mitä työntekijän on otettava mukaan, millaisia vaatteita työssä tarvitaan.

Töiden alettua kaikkien kanssa käydään hyväksi havaitun perehdyttämislistan avulla läpi tärkeimmät työhön liittyvät asiat, kuten turvallisuusohjeet, ruokataukojen ajat ja toimiminen sairastapauksissa. Jokaiselle nimitetään oma ohjaaja, joka neuvoo töiden aikana.

”Emme anna kenenkään mennä heilumaan raivaussahan kanssa, jos emme ole varmoja, että hän osaa sitä käyttää”, Mannermaa huomauttaa.

Erilaisia, ja siksi vahvempia

Suurin osa viherylläpidon harjoittelijoista ja kausityöntekijöistä opiskelee jo viheralaa. Välillä mukaan pääsee kuitenkin niitäkin, jotka vasta suunnittelevat alalle hakeutumista. Itsestään selvää kesätyön saaminen viherylläpidosta ei ole - hakemuksia voi tulla 1700, ja vain 80–100 onnellista palkataan.

”Työnhaussa kannattaa turvautua vanhoihin hyviin keinoihin, soittaa tai laittaa erikseen sähköpostia perään. Näin erottautuu muista hakijoista”, opastaa Mannermaa.

Rekrytoinnista päättävät pyrkivät valitsemaan mukaan mahdollisimman erilaisia työntekijöitä - tasaisesti naisia ja miehiä, eri-ikäisiä ja erilaisista etnisistä taustoista tulevia.

Myös vakituisista työntekijöistä löytyy viherylläpidossa monenlaisia persoonia.

”Töissä saa tuntea, että on osa porukkaa. Olemme erilaisia, ja siksi vahvempia. Kaikilla on omat tapansa päästä päämäärään - mutta päämäärä pysyy yhteisenä”, Mannermaa sanoo.

Erimielisyyksien ja ongelmien ei anneta hautautua maton alle. Niistä puhutaan.

”Kaikilla meistä on huonoja päiviä, mutta ei kenestäkään pitäisi muodostaa mielikuvaa yhden huonon päivän perusteella. Anteeksiantaminen on tärkeä taito. Eri ihmiset voivat käsittää samat asiat niin kovin monella eri tavalla - tärkeää on, että keskustellaan”, Mannermaa summaa.

Hyvässä porukassa on kiva tehdä yhdessä vähän ekstraakin. Viherylläpito viettää TYHY-päiviä ja siivoaa Espoota entistäkin puhtaammaksi henkilökunnan omina talkoo-päivinä. Tänä vuonna metsästä löytyi yllätyksiä: luontoon oli unohtunut muun muassa 1960–70-luvulla käytössä olleita maitopusseja!

Esimieheksi oppii tekemällä

Hyväkin työpaikka voi kehittyä. Mannermaa maalailee mielessään yhä selvempiä ohjeita perehdyttämisen avuksi: voitaisiin käyttää video- ja kuvamateriaalia tai luoda koneille ja laitteille omia työkortteja, joissa kerrottaisiin selvästi, millaista huoltoa ja mihin vuodenaikaan ne vaativat.

”Parempia ohjeita voisi tehdä kaikkeen toimintaan, joka ei ole jokapäiväistä: talvityöt tulevat vakiväellekin helposti yllätyksenä, ja metsätöitä voi vähän joutua muistuttelemaan mieleen. Toinen harvemmin toistuva, mutta tärkeä työ on ongelmajätteen käsittely”, Mannermaa miettii.

Itse Mannermaa tuli Espoon kaupungin viherylläpitoon töihin vuonna 2002. Hän eteni nopeasti esimiesasemaan - ja on pitänyt siitä.

”Kyllä, tykkään tästä, vaikka enpä olisi osannut arvata, kun aikoinaan menin puutarhakouluun. Niin se on, että esimieheksi on vaikea pelkästään opiskella, tämän oppii lopulta vain tekemällä”, Mannermaa sanoo.

Esimieskään ei saa jäädä yksin. Tärkeitä ovat mentorointi, kokemusten vaihtaminen ja uuden oppiminen samassa asemassa olevien kesken. Aina ei tarvitse olla edes samaa mieltä.

”Usein totuus piilee siellä jossain kahden näkemyksen välimaastossa”, Mannermaa hymähtää.

Meidän naiset näyttävät mallia

Parasta työssä on - no, se koko työyhteisö. Nuoret työntekijät ja harjoittelijat eivät ole viherylläpidossa rasite, päinvastoin.

”Ajattelemme, että harjoittelija on meille aina plussaa. Pääsemme haistelemaan alan uusia tuulia ja oppimaan itsekin uutta. Olemme saaneet tietoa muun muassa uusista pensaslajeista ja niiden hoidosta”, Mannermaa sanoo.

Espoon viherylläpidossa ei välttämättä pääse helpolla. Opiskelijoita pyritään haastamaan - tavoitteena on, että itsensä pääsee voittamaan ainakin kerran harjoittelun aikana.

”Joskus opiskelijoita voi jännittää vaikkapa raskaampien työkalujen käyttö. Mutta meidän naiset näyttävät mallia; sanovat, että ei kun saappaat jalkaan ja menoksi”, virnistää Mannermaa.

Yhteistyötä tehdään myös muiden kaupunkitekniikan keskuksen yksiköiden kanssa - opiskelija voi halutessaan päästä tutustumaan myös viherrakentamiseen, taimistoon tai luonnonhoitoon metsurien kanssa.

Välillä harjoittelun tai kesätyön aikana tullaan niin hyviksi tutuiksi, että yhteyttä pidetään myöhemminkin Facebook-kavereina.

”On mahtavaa kun saa myöhemmin kuulla, että nuori on päässyt oman alan hommiin”, Mannermaa sanoo.

Lue palkitsemisperusteet Omnian sivuilla