Ruokavalinnoilla vaikutat ilmastoon

Suomessa noin kolmasosa kulutuksen kaikista ympäristövaikutuksista aiheutuu ruoasta. Ruoan ilmastovaikutukset ovat keskimäärin samaa suuruusluokkaa asumisen ja liikkumisen kanssa. Ruuan ilmastovaikutuksista alkutuotannon ja raaka-aineiden osuus on n. 60 %.

Lihan hiilijalanjälki on yleensä kasviksia suurempi, koska lihatuotteiden ravintoketju on pidempi kuin kasvisten. Lihan syöntiin kuluu muun muassa kuusi kertaa enemmän peltopinta-alaa kasviksiin verrattuna.

Espoo Cateringin ravintoloissa syöt kestävästi

Olemme mukana Portaat luomuun -ohjelmassa, jonka tavoitteena on tarjota luomutuotteita. Esim. lounasravintolat ovat ohjelmassa portaalla 3. Käytössä on päivittäin luomupiimä, - maito ja -leipä.

Espoo Catering on sitoutunut käyttämään Reilun kaupan tuotteista kahvia ja teetä kaikessa toiminnassaan. Lisäksi käytössä on Reilun kaupan hedelmiä, mehuja, kaakaota, sokeria ja suklaita.

Ruokalistat suunnitellaan kestävän kehityksen mukaisesti, satokausien raaka-aineita hyödyntäen. 

Espoo ja Espoo Catering ovat mukana Itämerihaasteessa, joka on vesiensuojeluun keskittynyt kansainvälinen verkosto. Sen toimijat ovat sitoutuneet toteuttamaan konkreettisia vesiensuojelutoimenpiteitä. Olemme mukana myös Innovatiivisia strategioita julkisille ruokapalveluille -hankkeessa: Kestävyystyökalu Itämeren alueelle (StratKIT). Hankkeessa kartoitetaan julkisten ruokapalvelujen nykytilanne ja osaamistaso, mallinnetaan kestävän kehityksen dynamiikkaa sekä rakennetaan käytännön kestävyystyökalu. 

Espoo Catering haluaa olla osaltaan vaikuttamassa kestävään kehitykseen ja on mukana Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksessa 2050 ja Ravitsemussitoumuksessa. Yläkoulujen kotitaloutta opiskelevia nuoria kannustetaan kehittämään uusia kasvisruokareseptejä  Espoo Cateringin ruokalistoille. Erilaisilla kasvis- ja kala pop up-tapahtumilla kouluissa lisätään ilmastoystävällisen kasvis- ja kalaruoan tunnettavuutta, maistuvuutta ja menekkiä. 

Hävikkiä vähentämällä säästät luontoa ja rahaa

Jokainen suomalainen heittää pois keskimäärin 20–30 kg syömäkelpoista ruokaa vuosittain. Tämä tarkoittaa sitä, että kotitalouksista jätteeksi päätyy 120–160 miljoonaa kiloa ruokaa joka vuosi. Voit säästää ruokamenoissa kiinnittämällä huomiota siihen, että kaupasta ei tule ostettua enempää ruokaa kuin mitä ehditään käyttää, säilyttämällä ruoat oikein ja ennen kaikkea hyödyntämällä tähteitä. Saa Syödä! kannustaa nauttimaan ruoasta ja antaa vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen.

Espoo Catering myy linjastoihin ylijäävää ruokaa toimipisteissään Lunchie-sovellusen avulla. 

Espoo Catering on mukana Kuntien energiatehokkuussopimuksessa (Kets). Keittiöissä on 35 koulutettua ekotukihenkilöä.

Ympäristöpassin on suorittanut 255 Espoo Cateringin työntekijää.

Kuluttajana voit vaikuttaa myös kauppojen ruokahävikkiin. Kurotatko itsellesi kaupassa aina takimmaisen maitopurkin? Hamstraatko säilykepurkkeja kaapit täyteen? Päiväysten hamstraaminen voi johtaa siihen, että kaupoissa vanhenevat tuotteet menevät hukkaan!  Päiväyshamstraaja

Lue lisää

​Ekokokki

HSY.fi

Kestävät kalahankinnat

Portaat luomuun

Reilu Espoo

Ruokavalinnoillasi vaikutat

Vähemmästä viisaammin, valtioneuvoston periaatepäätös