Seurakunnat ja yhdistykset hyvällä asialla

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Seurakunnat, yhdistykset ja urheiluseurat tarjoavat kaupunkilaisille harrastusmahdollisuuksia ja erilaisia tapoja vaikuttaa ympäröivään yhteiskuntaan. Reiluus ja oikeudenmukaisuus ovat useimmille toimijoille perustavanlaatuisia arvoja. Globaalia oikeudenmukaisuutta voi edistää helposti suosimalla seuran toiminnassa Reilun kaupan tuotteita, jotka takaavat kestävän toimeentulon kehitysmaiden viljelijöille.

Vinkit harrastusseuroille, yhdistyksille ja seurakunnille

  • Selvitä, mitä kahvia ja teetä seurakunnan tai yhdistyksen järjestämissä tilaisuuksissa ja kokouksissa juodaan. Ehdota vaihtamista Reilun kaupan tuotteisiin. Voitte edetä pienin askelin: vaihtakaa ensin yksi tuote reiluksi ja laajentakaa myöhemmin muihin tuotteisiin. Kun käytätte Reilun kaupan tuotteita säännöllisesti, ilmoita yhdistys mukaan Reilu Espoo -arvonimen tukijaksi.
  • Urheiluseuroille ja -kerhoille on tarjolla Reilun kaupan urheilupalloja. Palloja on saatavana erikokoisina ja myös ammattilaistasoisina - eikä niiden valmistuksessa ole käytetty lapsityövoimaa!
  • Katso lapsille sopivia vinkkejä Koulut ja päiväkodit -osiosta. Reilun kaupan teemalla voi järjestää esim. kierrätysaskartelua, jalkapallo-ottelun, kokkausillan, työpajoja tai kokonaisen teemapäivän.
  • Reilun kaupan viikkoa vietetään lokakuussa viikolla 43. Viikko tarjoaa myös paikallisille yhdistyksille ja seurakunnille mahdollisuuden toimia reilumman maailman puolesta. Materiaaleja ja tietoa viikon aktiviteeteista saa Reilu kauppa ry:stä ja Espoon kaupungin Reilun kaupan koordinaattorilta.
  • Kysy rohkeasti mahdollisuudesta saada tukea ja apua erilaisten tempausten järjestämiseen. Reilu Espoo toimii mielellään yhteistyökumppanina Reilua kauppaa ja vastuullisia kulutusvalintoja edistävissä paikallisissa tapahtumissa. Reilun kaupan koordinaattorilta voit myös tilata esitteitä ja muita materiaaleja.
  • Espoossa toimii Reilun kaupan kaupungin kannatustyöryhmä, jossa on edustajia Espoon kaupungin lisäksi paikallisista oppilaitoksista, seurakunnista ja valtuustoryhmistä. Kannatustyöryhmään ovat tervetulleita myös uudet toimijat, jotka haluavat olla mukana edistämässä Reilua kauppaa Espoossa.

Reilu seurakunta on globaalin vastuun edelläkävijä

  • Reilu kaupan ja globaalin vastuun teemalle voi rakentaa jumalanpalveluksen, aamunavauksen tai muun hartaushetken. Hyödynna valmiita materiaaleja tai kirjoita omasi!
  • Seurakunnat, jotka ovat valmiita sitoutumaan globaalin oikeudenmukaisuuden edistämiseen, voivat hakea Reilun kaupan seurakunnan arvonimeä. Arvonimi edellyttää, että seurakunta käyttää Reilun kaupan kahvia ja teetä järjestämissään tilaisuuksissa ja vie eteenpäin sanomaa kehitysmaiden ihmisten oikeudesta kestävään toimeentuloon. Jos seurakuntasi ei vielä ole Reilu seurakunta, voit seurakuntalaisena haastaa sen tavoittelemaan arvonimeä.
  • Aktiivisia toimijoita tarvitaan seurakunnassa myös arvonimen saavuttamisen jälkeen. Ota yhteyttä seurakunnan työntekijöihin ja selvitä, miten seurakunta toimii Reilun kaupan edistämiseksi. Kannusta seurakuntaa osallistumaan Reilun kaupan viikolle ja tarjoudu itse vapaaehtoiseksi.

Espoon Mahdollisuuksien tori 2013. Kuva: Timo Blomqvist
Espoon Mahdollisuuksien torilla toukokuussa 2013 lukuisat paikalliset järjestöt kampanjoivat ihmisoikeuksien ja oikeudenmukaisemman maailman puolesta. Reilu Espoo oli yksi tapahtuman yhteistyökumppaneista. Kuva: Timo Blomqvist.