Espoo täyden kympin Reilun kaupan kaupunki

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
27.3.2019 klo 11.13

Reilu kauppa juhlii 20-vuotista taivaltaan Suomessa. Samaan aikaan Espoolla tulee kymmenen vuotta täyteen Reilun kaupan kaupunkina. Arvonimi myönnettiin sille kolmantena kaupunkina Suomessa. Nyt mukaan on liittynyt jo 15 kaupunkia.

Reilulla kaupalla tavoitellaan maailmaa, jossa kehitysmaiden viljelijöillä ja työntekijöillä on mahdollisuus turvattuun ja kestävään toimeentuloon sekä mahdollisuus päättää itse omasta tulevaisuudestaan. Reilu kauppa tähtää köyhyyden vähentämiseen kaupan avulla. Reilua kauppaa tukeva kansanliike läpäisee suomalaisen yhteiskunnan. Siihen kuuluu yrityksiä, yhteisöjä ja kulutuspäätöksiä tekeviä kansalaisia.

ReiluEspoo1
Reilun kaupan kaupungissa tehdään tunnetuksi vastuullisia kuluttajavalintoja. Kuva Entressen kirjastossa järjestetystä Reilun kaupan tempauksesta.

Espoo käyttää Reilun kaupan tuotteita erityisesti ruokapalveluissaan. Eniten kuluu Reilun kaupan kahvia. Sitä juodaan kaupungin palvelutaloissa, sairaaloissa, työpaikkaravintoloissa ja muissa toimipisteissä yhteensä yli kymmenentuhatta kiloa vuodessa. Myös muissa hankinnoissaan kaupunki kiinnittää huomiota Reilun kaupan sertifikaattiin mahdollisuuksien mukaan. Kaupunki kannustaa asukkaita ja paikallisia yrityksiä samaan. Näin kiinnitetään huomiota laajemminkin vastuullisiin valintoihin ja kuluttamiseen.

”Reilu kauppa edistää kestävää elämäntapaa muun muassa mahdollistamalla reiluja valintoja ja lisäämällä tietoisuutta Reilun kaupan toiminnasta. Espoolaisista oppilaitoksista Omnia ja Hösmärinpuiston koulu ovat saaneet Reilun kaupan koulun arvonimen. Alakoulussa pidetään Reilun kaupan opetustuokioita, joissa lapsia ohjataan tarinankerronnalla ja visuaalisilla tehtävillä tutustumaan Reiluun kauppaan ja sen toimintaan”, kertoo Reilun kaupan kannatusryhmän puheenjohtaja Mari Rummukainen Espoosta

Reilun kaupan toiminnan ja arvonimen koordinoinnista vastaa Espoossa kannatustyöryhmä, jossa on luottamushenkilöedustajat valtuustoryhmistä, edustajia kaupungin eri toimialoilta, konserniyhtiöistä, oppilaitoksista, seurakunnista ja nuorisovaltuustosta. Toiminta on 10 vuodessa vakiintunut ja se on osa kaupungin arkea ja kestävän kehityksen työtä.

Päätökselle Espoon ryhtymisestä Reilun kaupan kaupungiksi oli kaikkien puolueiden laaja tuki. Se mahdollisti työn mutkattoman käynnistämisen. Vuosien varrella Espoo on aktiivisesti haastanut myös muita kaupunkeja mukaan muun muassa kuuden suurimman kaupungin luottamushenkilötapaamisissa. Viime vuosina keskustelua on laajennettu vastuullisiin hankintoihin laajemmin. Kaupunki edistää hankintojen vastuullisuutta käyttämällä myös vastuullisuuskriteerejä ja osallistumalla niiden kehitystyöhön. Tässä meillä on vielä paljon tehtävää", toteaa kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Tiina Elo, joka aikoinaan oli mukana käynnistämässä kaupunkitasoista reilua työtä.

Vastuulliset valinnat kasvussa

Asukaslukuun suhteutettuna Suomesta on kasvanut yksi suurimmista Reilun kaupan tuotteiden markkinoista, vaikka Reilun kaupan tuotteita myydään jo yli 140 maassa.

Vuonna 2018 Suomessa myytiin Reilun kaupan tuotteita 263 miljoonalla eurolla, ja tuotteiden myynnin arvo kasvoi 12,7 prosenttia verrattuna edellisvuoteen. Päivittäistavarakaupan yleinen myynnin kehitys oli samaan aikaan 3,4 prosenttia.

Suomen suosituimmat Reilun kaupan tuotteet ovat kahvi, banaani ja leikkokukat. Reiluja banaaneja myytiin viime vuonna 12,9 miljoonaa kiloa, ja kasvua oli 9 prosenttia verrattuna edellisvuoteen. Reilua kahvia myytiin 1,8 miljoonaa kiloa, mikä on 16 prosenttia enemmän kuin vuonna 2017. Reilun kaupan kukkien myynti pysyi ennallaan ja niitä suomalaiset ostivat noin 50 miljoonaa vartta. Suomessa myydyistä ruusuista jo joka kolmas on Reilun kaupan ruusu.

LISÄTIETOJA:
Sanna Rönkkönen, suunnittelija, kestävä kehitys 
040 645 8877

SEURAA FACEBOOKISSA:
Reilu Espoo