Espoo sai oman lähiruokahubin

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
15.2.2019 klo 10.01

Espoon Nihtisillan kierrätyskeskuksen yhteyteen avattiin ystävänpäivänä 14. helmikuuta lähi- ja luomuruoan noutopiste. Foodhub on palvelumalli, jossa kuluttajat voivat tilata ja noutaa satokausiruokaa suoraan tuottajilta.

Nihtisillan kierrätyskeskuksen foodhubiin voi pian tilata lähellä tuotettua ruokaa kananmunista kombutsa-teehen. Tuottaja toimittaa tilatut tuotteet miehittämättömään noutopisteeseen, josta kuluttaja voi hakea ne joustavasti omien aikataulujensa mukaan.

“Foodhub sijaitsee hyvien kulkureittien varrella. Tavoitteena on tuoda lähiruoka helposti osaksi ihmisten arkea”, kertoo Rikard Korkman. Korkman viljelee itse Råbäckin maatilaa Espoossa.

Foodhubin perustajia Korkmania ja Olli Repoa yhdistää halu tukea paikallisia lähiruokatiloja ja edistää kestävää ruoantuotantoa. Repo ja Korkman avasivat ensimmäisen foodhubin syksyllä 2017 Herttoniemeen. Se oli mahdollista Sitralta saadun rahoituksen turvin. Herttoniemestä saadut positiiviset kokemukset rohkaisivat laajentamaan toimintaa. Foodhub Nihtisillassa on osa Urban Food -muutosprojektia, jossa luodaan vahvempia markkinoita lähiruoalle pääkaupunkiseudulla. Espoon kaupunki on yksi projektin kumppaneista ja rahoittajista.

Foodhub edustaa uutta kestävää kuluttamista

Foodhubissa kuluttaja ja viljelijä tekevät sopimuksen, jossa kuluttaja saa etukäteen maksettua summaa vastaan osan tuottajan sadosta. Tuottaja määrittää itse tuotteidensa hinnan. Palvelu toimii Korkmanin ja Repon kehittämällä uudella Ekompi.net-alustalla.

“Palveluamme käyttävä kuluttaja voi olla varma, että hän saa ruokapöytäänsä tuoretta sesonkiruokaa. Nyt meille on tulossa tarjolle madetta ja mätiä. Seuraavan kerran niitä on tarjolla vasta vuoden päästä”, Repo kertoo.

Kuluttajia foodhubiin houkuttelee lähellä tuotetun ruuan erikoisuus ja tuoreus, paikallisten maanviljelijöiden tukeminen ja tarkka tieto ruoan alkuperästä. Kuluttaja pääsee joillakin tiloilla halutessaan osallistumaan sadonkorjuuseen ja tutustuu samalla henkilökohtaisesti ruokansa tuottajaan.

Urban Food on puoli vuotta kestävä Smart & Clean -muutosprojekti, jolle on myönnetty Uudenmaan liiton Aiko-rahoitusta. Lisäksi projektia rahoittavat Espoon, Helsingin ja Vantaan kaupungit, Sitra sekä Apetit Ruoka Oy ja Oy Karl Fazer Ab.

Projektissa ovat mukana alustoja kehittävät Forest Foody Oy, Korjuu.com Oy, Aline Creative Technology Studio Oy sekä Herttoniemen ruokaosuuskunta ja Svenska lantbruksproducenternas centralförbund, jotka kehittävät Ekompi.net sivustoa. Lisäksi mukava ovat myös Perho Liiketalousopisto Oy, Svenska lantbrukssällskapens förbund, hävikkiruoan vähentämistä edistävä From Waste to Taste ry, Kauppahalli 24/Seulo Palvelut  Oy, Luke, Helsingin koulujen, päiväkotien ja palvelutalojen ruokapalvelustavastaava Palvelukeskus Helsinki, Suomen 4H-liiton Ruokaa luonnosta -hanke, liiketoiminnan kehittäjä Avanto Ventures Oy, Helsingin Diakonissalaitos, Vantaalla ruoka-aputoimintaa kehittävä Yhteinen pöytä, tuottaja Helsieni Oy ja Herttoniemen kartanolla viljelevä Stadin Puutarhuri. Projektia koordinoi kiertotalouden asiantuntija yritys Ethica Oy.

Foodhubeja rahoittavat myös Sitra ja Finlands Svenska Jordägarförbunds Stiftelse.