Fortumin ääniteos Espoon katukuvassa vie kuulijan ihmisten koteihin

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
23.11.2020 klo 14.30

Neljä Fortumin kaukolämpöverkoston tuuletusputkea ympäri Espoota vievät kuulijan keskelle neljän kodin arkea. Ääniteoksen “puhuvat putket” sijaitsevat kaukolämpöverkon varrella Tapiolassa, Leppävaarassa, Espoon keskuspuistossa ja Matinkylässä. Teokset ovat esillä vuodenvaihteen yli.

Espoolaisia yhdistävä kaukolämpöverkosto näyttäytyy ihmisille lähinnä maasta nousevina tuuletusputkina, joihin harva kiinnittää huomiota. Maan alla risteilee kuitenkin 900 kilometriä kaukolämpöputkia, joiden verkosto yhdistää 300 000 asukasta Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella kaukolämmön piiriin. Elämää kaukolämpöverkossa -ääniteos tarjoaa tuuletusputkiin sijoitettujen nauhoitusten avulla sukelluksen kaukolämpöverkostoon kuuluvien espoolaisten arkeen. Samalla tuodaan esiin Espoo Clean Heat -hanketta, jonka myötä rakennusten ja käyttöveden lämmityksestä tulee täysin hiiletöntä viimeistään vuonna 2025.

”Ääniteosten kautta voimme sukeltaa hetkeksi opiskelijakommuuniin, eläkeläispariskunnan luokse tai keskelle suomen- ja ruotsinkielisen lapsiperheen elämää. Haluamme nostaa esiin espoolaisia ja korostaa, että pelkästään kuulumalla kaukolämpöverkkoon he ovat yhdessä tekemässä Espoon suurinta ilmastotekoa. Lämmitys, kuten esimerkiksi vesihuolto tai joukkoliikennekin, kannattaa hoitaa kaupungeissa yhdessä”, kertoo Minna Robertson Fortumin lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminnan viestinnästä.

Teokset löytää katukuvasta ja ulkoilureittien varrelta helpoiten syöttämällä koordinaatit Google Mapsiin, etsimällä karttahaussa “Puhuva putki” tai tarkistamalla putkien sijainnit osoitteesta fortum.fi/elämääkaukolämpöverkossa.

  • Leppävaara, Hatsinanpuiston alikulkutunnelin suu
  • Matinkylä, Rantaraitti Suomenojan kohdalla
  • Espoon keskuspuisto, keskuspuiston ulkoliikuntavälineet
  • Tapiola, Näyttelykeskus WeeGeen edusta

Lämmitysmuodon valinta on yksi suurimmista ilmastoteoista, joita suomalaiset voivat tehdä. Kaukolämpö on erinomainen jakelujärjestelmä, sillä se on kaikkiruokainen lämmön lähteen kuten hukkalämpöjen suhteen. Se mahdollistaa lämmön tuottamisen ja käytön ilmastoystävällisesti, varmasti ja energiatehokkaasti.

Lisää teoksesta ja Espoo Clean Heat -hankkeesta: fortum.fi/elämääkaukolämpöverkossa

Elämää kaukolämpöverkossa -kampanja on osa Espoo Clean Heat -projektia, jonka tarkoitus on luopua kivihiilestä Espoon kaukolämmön tuotannossa vuoteen 2025 mennessä. Fortum ja Espoon kaupunki ovat sitoutuneet hiilineutraalin kaukolämmön tuotantoon Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen alueella 2020-luvun aikana. Kivihiilestä luopuminen ja kaukolämmön muuttaminen hiilineutraaliksi on Espoon merkittävin ilmastoteko.