Kaupunkioloihin kehitetty city-murskain auttaa pienentämään melupäästöjä

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
10.6.2020 klo 15.25

Espoon kaupunki kokeilee kalliolouheen murskausta kaupunkioloihin kehitetyllä city-murskaimella, jolla saadaan vähennettyä murskauksessa syntyvän melun ja pölyn määrää.

Laajalahden Turvesuontiellä murskataan Keilaniemen rakentamisessa syntynyttä louhekasaa. Työmaalla kaikki näyttää aivan tavalliselta, mutta korviin kantautuva melu on poikkeuksellisen alhainen.

– Melutasot kymmenen metrin päässä murskaimesta ovat noin 10 bB alemmat kuin tavallisella murskaimella, sanoo ympäristötarkastaja Lasse Kämpe Espoon ympäristökeskuksesta mitattuaan melutasoja murskaimen ympärillä.

Maa- ja kiviainesten jalostuksen sekä rakentamisen ympäristöhaittojen huomiointi on osa Espoon maa- ja kiviainesten hallinnan ja uusiomaarakentamisen toimenpideohjelmaa, jonka toteuttaminen on aloitettu vuoden 2019 lopulla.

– Louheen murskaus on järkevää tehdä siellä missä louhetta syntyy ja rakennetaan. Näin säästetään kuljetuskustannuksissa ja polttoainepäästöissä, sanoo Espoon kaupungin massakoordinaattori Antti Kuosmanen.

– Toisaalta, kun ollaan lähellä asutusta, on huomioitava asukkaille aiheutuva melu ja pöly. Tällainen melu- ja pölysuojattu murskain mahdollistaa murskauksen myös tiiviissä kaupunkiympäristössä, Kuosmanen jatkaa.

Murskattu louhe jatkaa pian matkaansa kaupunkitekniikan keskuksen rakentajille lähialueen katurakenteisiin. Näin ylijäämälouhe on saatu jalostettua kadunrakentamisessa kelpaavaksi kiviainekseksi edullisesti ja pienillä ympäristöhaitoilla.

Urakoitsijana hankkeessa toimii NHP-Yhtymä Oy.

Citymurskain auttaa vähentämään melupäästöjä

Lue myös:

Espoon maa- ja kiviainesten hallinnan ja uusiomaarakentamisen toimenpideohjelma 2019-2021 (pdf)