Meri, metro ja luonto ovat ainutlaatuinen yhdistelmä Finnoossa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
11.5.2020 klo 15.49

Finnoon kaupunginosassa luonnonläheisyys yhdistyy ennennäkemättömällä tavalla erinomaisiin palveluihin ja liikenneyhteyksiin.

Finnooseen läntisessä Espoossa rakennetaan kiihtyvään tahtiin uutta kaupunginosaa. Metroaseman, katujen ja kunnallistekniikan tekeminen on täydessä käynnissä. Äskettäin käynnistyi myös ensimmäisen asuntokohteen rakennustyö.

Länsiväylältä merenrantaan ulottuvasta Finnoosta tulee monella tapaa ainutlaatuinen kokonaisuus, sanoo Espoon kaupungin aluearkkitehti Mervi Hokkanen.

”Siellä yhdistyvät meri, metro ja luonnonläheisyys”, hän tiivistää.

Finnoon kehittämisestä vastaava projektinjohtaja Kimmo Leivo korostaa uuden kaupunginosan monipuolisuutta.

”Metroaseman ympärille rakentuvassa korkeassa keskustassa voi nauttia urbaanista sykkeestä ja meren ääreltä löytyvät muun muassa venesatama rantapromenadeineen ja ravintoloineen.”

”Toisaalta Finnoossa on myös rauhallisia puistoja ja muutenkin mainiot mahdollisuudet liikkua merellisessä ympäristössä”, Leivo jatkaa.

Havainnekuva Finnoon keskuksesta.
Ruutukaavan sijaan Finnoon rakennukset sijoitetaan niin, että kulkijan silmiin avautuu koko ajan uusia näkymiä. Havainnekuva: Cederqvist & Jäntti Arkkitehdit Oy

Finnoon suunnittelussa korostetaan omaleimaisuutta. Ruutukaavan sijaan rakennukset sijoitetaan niin, että pitkien talorivien sijaan kulkijan silmiin avautuu koko ajan uusia näkymiä.

”Talojen ja rakennusosien suunnittelussa painotetaan tavanomaista enemmän designia. Niistä löytyy arkea piristävää pientä kivaa”, Leivo sanoo.

Finnoon metroasema valmistuu vuonna 2022, ja pääosiltaan kaupunginosa on valmis 2030-luvulla. Kimmo Leivo kertoo, että seuraavien vuosien aikana alueen rakentaminen tehdään osissa pienalue kerrallaan.

Finnoon metroaseman havainnekuva.
Finnoon metroasema valmistuu vuonna 2022. Havainnekuva: Länsimetro 

”Näin asukkaat pääsevät nauttimaan normaalista elämästä mahdollisimman nopeasti, eikä heidän tarvitse asua rakennustyömaan keskellä.”

Kaiken kaikkiaan alueelle tulee koti 17 000 espoolaiselle. Asuntojen lisäksi Finnooseen rakennetaan useita päiväkoteja ja kaksi koulua. Työpaikkoja alueelle tulee useita tuhansia. Kaupalliset palvelut painottuvat metroaseman ympäristöön.

Sinne Espoo saa myös pitkälle näkyvän maamerkin, kun metroaseman päälle rakennetaan useita yli 20-kerroksisia taloja. Niiden asukkaat voivat nauttia huikeista näkymistä.

”Etuikkunoista näkyy 180 astetta sinistä merta, takana pelkkää vihreää. Olemme testanneet tulevia näkymiä kopterikameralla.”

Mervi Hokkanen huomauttaa, että merenranta, viheralueet ja yhteys Espoon Keskuspuistoon tarjoavat paljon mahdollisuuksia erilaisille harrastuksille ja ulkoiluun.

”Luonnonläheisyyttä korostavat alueelta löytyvät suojeltu lintukosteikko ja liito-oravien suojelualue.”

Koko Finnoon alueen toteutusta ohjaavat kestävän kehityksen periaatteet aina kaavoituksesta energiankäyttöön ja rakennusmateriaaleihin. Esimakua tulevasta antaa alueen ensimmäinen kerrostalo, jonka rakentamisen Skanska aloitti maaliskuussa.

”Rakennuksen energiatehokkuus on vähintään 15 prosenttia määräystasoa parempi. Tähän päästään muun muassa aurinkopaneeleilla”, Skanskan myynti- ja markkinointijohtaja Marja Kuosma sanoo.

Hän uskoo, että luonnonläheisyys ja ulkoilumahdollisuudet kiinnostavat etenkin aktiiviliikkujia. Vieläkin keskeisempi valtti ovat läheltä löytyvät palvelut ja liikenneyhteydet.

”Hyvä sijainti on asunnon etsijän tärkein valintakriteeri, oli sitten kyse omistus- tai vuokra-asunnosta.”

Tutustu Finnooseen

Artikkeli on julkaistu aiemmin hs.fissä.