Rakentaminen

Kivenlahden metroasema kahdella sisäänkäynnillä rakentuu Kivenlahden keskusta-alueelle Länsiväylän reunaan. Metro alkaa liikennöidä vuonna 2023. Metron rakentumista Kivenlahteen voi seurata Länsimetron verkkosivuilta.

Suurin osa Kivenlahden ympäristön uudesta asuntorakentamisesta keskittyy Länsiväylän pohjoispuolelle Kiviruukkiin. Eteläpuoli tiivistyy, kun uutta rakennetaan metrokeskusalueelle ja jo olemassa olevien rakennusten yhteyteen tai niiden lähistölle.

Havainnekuva: Kivenlahden metrokeskus.
Kivenlahti kasvaa metroaseman ympärille. Havainnekuva: SRV, Kojamo, Sito ja Arkkitehtitoimisto HKP.

Kiviruukkiin on tavoitteena saada 9 000–12 000 uutta asukasta. Työpaikkojen määränkin odotetaan tuplaantuvan nykyisestä hieman alle tuhannesta. Työpaikkoja tuo erityisesti uusi alueelle toteutettava bio- ja kiertotalouden keskittymä Cleantech Garden. Sen ensimmäinen osa on VTT:n Bioruukki, Pohjoismaiden suurin biotalouden tutkimusympäristö.  

Kiviruukki linkitetään osaksi muuta Kivenlahtea rakentamalla toimivat ja turvalliset kävely- ja pyöräily-yhteydet tulevaan metrokeskukseen ja muihin palveluihin Länsiväylän alitse. Valtaosa alueesta on alle kilometrin päässä Kivenlahden uudesta metroasemasta.

Kiviruukin alue valmistuu kokonaisuudessaan 2030-luvulla.