Vihreä Finnoo kutsuu rakentamaan – tonttihaussa painottui energiatehokkuus

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
8.11.2019 klo 7.20
Uuden merellisen Finnoon kaupunginosan rakentamissuunnitelmat etenevät. Kuudelle asuinkerrostalolle haettiin toteuttajia kesällä 2019 järjestetyssä tonttihaussa, jossa yhtenä keskeisenä valintakriteerinä oli hakijoiden sitoutuminen vähäpäästöisiin ja kestäviin ratkaisuihin. Tonttien luovutusta käsitellään Espoon elinkeino- ja kilpailukykyjaostossa 11. marraskuuta.

 
Finnoo Djupsundsbäcken havainnekuva

Finnoon tulevan metroaseman läheisyydessä sijaitsevilla tonteilla on rakennusoikeutta yhteensä noin 18 000 kerrosneliömetriä. Tontit kuuluvat Finnoo–Djupsundsbäckenin kaava-alueeseen.

Jaostolle esitetään, että tontit vapaarahoitteista asuntotuotantoa varten myydään Lujatalolle ja Hartelalle. Lisäksi yksi tontti vuokrataan T2H Rakennukselle vapaarahoitteiseen omistusasuntotuotantoon, ja yksi tontti varataan A-Kruunulle tuettua vuokra-asuntotuotantoa varten.

Energiatehokkuus oli keskeinen valintakriteeri

Finnoota kehitetään kestävän kehityksen esimerkkialueena, jonka kaavoitusta ja rakentamista ohjaavat kestävät ratkaisut. Alueelle valitaan vain toimijoita, jotka sitoutuvat energiatehokkuutta edistäviin kriteereihin, kuten esimerkiksi rakennusten energiankäytön mittaamiseen.

Pakollisten vaatimusten lisäksi on laadittu Finnoon aluetta koskeva energiakriteeristö, jossa pisteitä saa muun muassa energiatehokkuuteen, taloautomaatioon ja uusiutuvaan energiaan liittyvistä toimista. Osana tonttien hakumenettelyä hakijoiden piti esittää energiakriteerien osalta pistemäärä, johon kukin hakija sitoutuu kohteiden toteutuksessa. Minimipistemäärä oli 12.

Pisteitä saa esimerkiksi aurinkokeräinten tai -paneelien käytöstä, kaukokylmään tai muuhun uusiutuvaan energiaan perustuvasta jäähdytyksestä, viherkatoista, sähkön ja lämmön kysyntäjouston hyödyntämisestä sekä siitä, että rakennuksen kokonaisenergiankulutus on 10–20 prosenttia pienempi kuin lainsäädännön minimitaso.

Finnoo kasvaa 2030-luvun loppuun mennessä 17 000 asukkaan kaupunginosaksi, jonka vahvuuksia ovat merellisyys, lähiluonto ja erinomaiset liikenneyhteydet. Vuonna 2023 avautuva metro kytkee alueen osaksi seudullista ja valtakunnallista raideverkkoa.