Finnoo rakentuu Espoon parhaista paloista

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
21.5.2019 klo 15.33

Haluaisitko asua kaupungin palveluiden ääressä, mutta lähellä merta? Loistavat liikenneyhteydet ja sijainti, uudenlaiset energiaratkaisut ja meren läheisyys tekevät Finnoosta ainutlaatuisen asuinalueen Espoossa.

Pyörällä metroasemalle, metrolla töihin itään tai länteen, iltapäivällä puiston kautta rantapromenadille jäätelölle ja ihailemaan meren laineilla sädehtivän auringon kimallusta. Viikonloppuna eväsretki viereiselle lintukosteikolle tai kotisatamasta saaristolaivalla Espoon ulkoilusaariin. Tämä kaikki on muutaman vuoden kuluttua mahdollista Länsi-Espoossa Finnoossa.

"On harvinainen tilaisuus päästä kehittämään uutta kaupunginosaa alusta alkaen. Meren läheisyys, metroyhteys ja loistava sijainti ovat Finnoon kiistattomia vahvuuksia", Espoon kaupungin teknisen toimen johtaja Olli Isotalo summaa.

Finnoo
Finnoo nousee aidosti meren äärelle. Finnoon keskuksesta meren rantaan on matkaa vain noin 800 metriä. Pienvenesatamasta voit lipua laineille omalle veneellä tai saaristolaivalla. Tai ehkä lähdet mieluummin suppailemaan? KUVA: Marko Oikarinen

Ympäristöystävällistä asumista raiteiden äärellä

Espoon kaupunkikeskukset ovat omaleimaisia. Esimerkiksi puutarhakaupunginosa Tapiola tunnetaan arkkitehtuuristaan ja kulttuuritarjonnastaan, Otaniemi puolestaan tiede- ja tutkimusyhteisöstään ja kasvavasta kasvuyrityskulttuuristaan.

Finnoosta tulee ympäristöystävällisen asumisen tiennäyttäjä.

"Finnoon alueelle toteutetaan uusimpia ilmastoviisaita rakentamisen ideoita ja jo muualla toimiviksi todettuja ratkaisuja. Siitä tulee kestävän kehityksen edelläkävijäalue Espoossa", Isotalo kertoo.

Kaavoitusta ja rakentamista ohjaavat vähäpäästöiset ja kestävät ratkaisut. Kestävyys näkyy muun muassa niin, että alueelle valittavilta rakentajilta edellytetään sitoutumista energiatehokkuutta edistäviin ratkaisuihin. Niistä yhtenä esimerkkinä on rakennusten energiankäytön mittaaminen.

Tehokas joukkoliikenne ja hyvät kävely- ja pyöräilyväylät tukevat päästötöntä liikkumista.

Metro 2023
Vuonna 2023 avautuva metro kytkee Finnoon osaksi seudullista ja valtakunnallista raideverkkoa.

Mielekästä arkea lähellä luontoa

Finnoossa satsataan paitsi fiksuun asumiseen, toimivaan joukkoliikenteeseen ja työpaikkoihin, myös virkistysalueisiin. Vaikka alue on kaupunkimainen, luonto on edelleen lähellä. Lintualueena tärkeä Finnoon allas ja keskeinen osa Finnovikenin kosteikkoa on osoitettu kaavoituksessa suojelualueeksi.

Lukuisat puistot ja meren ranta tarjoavat tilaa rentoon vapaa-ajan viettoon. Pienvenesatamasta voit lipua laineille omalla veneellä tai saaristolaivalla. Espoon lukuisat ulkoilusaaret ovat ulottuvillasi. Ehkä rantaudut tutustumaan vaikkapa Pentalan saaristomuseoon?

Ranta-alueesta tehdään asukkaiden yhteinen kotoisa paikka, jossa on vilkasta toimintaa ympäri vuoden.

Kodit, työpaikat ja palvelut lomittuvat

Finnoon sivukuvasta piirtyy keskustaa kohti kohoava kumpu. Nykyaikainen ydinkeskusta syntyy metroaseman päälle ja ympärille. Korkeista asuinkerrostaloista on huikeat näkymät merelle, lintukosteikolle ja muualle ympäristöön. Lisäksi keskustaan tulee kauppakeskus, työpaikkoja ja julkisia lähipalveluja.

Asuntojen rakentaminen alkaa tämän vuoden lopulla, kun Skanska käynnistää kahden kahdeksankerroksisen talon rakentamisen Finnoonkallioon, tulevan metroaseman kupeeseen.

Finnoonkallion kerrostaloja
Finnoonkallion kerrostaloja. Havainnekuva: Arkkitehtitoimisto Ajak Oy.

"Seuraavaksi alkaa tapahtua alueen läntisessä osassa, kun Djupsundsbäckenin tonttien luovutus käynnistyy kevään aikana", Olli Isotalo mainitsee.

Metrokeskuksen ja Djupsundsbäckenin lisäksi erikorkuisia asuntoja rakennetaan Finnoonsatamaan sekä pohjoisosan Finnoonkartanoon. Ilmavat ja vehreät puistokäytävät yhdistävät alueita ja kaupunginosa jatkuu monimuotoisena meren rantaan asti.

Yhteensä Finnooseen rakennetaan kodit 17 000 asukkaalle. Asuntojen lisäksi alueelle on suunnitteilla useita päiväkoteja ja kaksi yhtenäiskoulua.

Rakentamisen alkuvaiheessa uusilla asukkailla on käytettävissään muun muassa Matinkylän Ison Omenan, Espoonlahden ja Suomenojan palvelut.