Länsimetron rakennustyöt täydessä vauhdissa kesällä 2020

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
25.6.2020 klo 8.48

Länsimetron rakentaminen etenee hyvässä tahdissa metron kaikilla viidellä uudella asemalla, ratalinjalla ja maanalaisella metrovarikolla.  

Rakennustyöt ovat hyvässä vauhdissa 

Rakennusurakoiden työt rungon osalta ovat loppusuoralla. Metroasemien sisäänkäyntirakennusten ja kuilujen rungot ja maanpäälliset osuudet ovat tänä vuonna nousseet maan pinnalle ja tulleet näkyviksi osiksi asuinalueita. Rakennustyöt ovat edenneet pinta- ja sisärakennustöihin sekä taloteknisiin asennuksiin.  

Mitä työmaalla tapahtuu kesällä? 

Kesän aikana tullaan asentamaan yhteensä 34 kilometriä kiskoja osana päällysrakenneurakkaa, joka alkoi kesäkuussa . Urakka  etenee Matinkylästä kohti länttä. 

Kesällä keskitytään myös laajoihin sähköasennustöihin. Esimerkiksi Kaitaan asemalla sähkötyöt ovat noin puolivälissä . Yhdelle asemalle tulee noin 4 500 valaisinta, 13 000 sähkökaapelia ja  8 000 kytkintä ja sähkörasiaa. 

Liukuportaat ovat keskeinen osa liikkumista metroasemalla. Kesäkuun lopussa aloitetaan Suomen pisimpien liukuportaiden rakentaminen Finnoon metroasemalla.

Kuvassa on ihmisiä Finnoon metroaseman liukuportaissa.
Finnoon asemalle tulee Suomen pisimmät liukuportaat, joiden nostokorkeus on noin 34,5 metriä ja runkojen pituus noin 78 metriä. Havainnekuva: PES-Arkkitehdit Oy.

Soukassa metroaseman sisäänkäynnit ovat jo näkyvä osa asemaympäristöä. Soukan metroaseman sisäänkäynneillä tehdään kesän aikana julkisivu- ja vesikattotöitä ja taloteknisiä asennuksia. Hissit ovat keskeinen osa esteetöntä liikkumista asemalla ja niiden asennustyöt valmistuvat Soukassa alkusyksystä. 

Espoonlahteen  asennettiin touko-kesäkuun taitteessa savunpoistopuhaltimia ja nyt kesän aikana  tehdään  tulipalotilanteelta suojaavien paloliukuovien asennust öitä.  

Lisäksi kaikille  asemille  tulee taidetta osaksi aseman arkkitehtuuria. Taiteilija Kalle Mustosen teos ”Kulkijat” asennetaan syksyllä pääteasemalle Kivenlahteen. Teoksen muodostaa kaksi  metrolaiturin keskiosassa olevaa puista humoristista hahmoa.  

Kalle Mustosen Kulkijat -teoksen puiset hahmot seisomassa Kivenlahden metrolaiturilla.
Kuvassa Kivenlahden aseman Kalle Mustosen teos ”Kulkijat”. Havainnekuva:  ALA  Architects . 

Myös järjestelmiä  testataan  kesän aikana . Kesäkuussa varikolla on käynnissä skenaariotestaukset . Niissä  testataan eri järjestelmien väliset toiminnot poikkeustilanteissa, kuten tulipalon sattuessa huoltohallissa, ja varmistetaan, että järjestelmät toimivat kuten pitääkin.