Espoonlahteen unelmien urheilupuisto

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
29.1.2020 klo 16.46

Espoonlahden urheilupuistoa kehitetään entistä monipuolisemmaksi liikunnan, hyvinvoinnin ja vapaa-ajan keskukseksi. Kaupunkisuunnittelukeskus on laatinut urheilupuistolle kehittämisperiaatteet ja tavoitteet asukkaiden toiveiden pohjalta. Kaupunkisuunnittelulautakunta tutustuu raporttiin kokouksessaan 5. helmikuuta.   

”Puiston uudistaminen on hieno mahdollisuus kehittää siitä entistäkin parempi paikka alueen asukkaille liikunnan harrastamiseen. Avainasemassa tässä on yhteinen tekeminen ja mahdollisuuksiin tarttuminen,” kertoo projektijohtaja Kimmo Leivo.  

Pyöräilijöitä ja kävelijöitä keskusaukiolla urheilupuistossa. Näkymäkuva.
Eri alueet yhdistävä keskusaukio Pallopuistossa. Näkymäkuva.

Monien mahdollisuuksien puisto eri lajien harrastajille 

Suunnittelualue sijaitsee Espoonlahdentieltä etelään ja ulottuu puistosta merenrantaan. Puisto voidaan jakaa kolmeen erityyppiseen alueeseen: pohjoisosassa sijaitsevasta Pallopuistosta kehittyy erityisesti paikka kilpa- ja seuraurheilulle.  

Soukanpohjasta tulee oleskelun ja vapaa-ajan liikkumisen alue, missä on myös siirtolapuutarha, ratsastuskeskus ja kesäteatteri.  

Soukanranta on veneilyn, vesiurheilun ja rantaelämän keskittymä. Siellä sijaitsee venesatama ja saaristovenelaituri, jotka säilyvät. Alueella kulkee suosittu rantaraitti. Raportissa on esitetty myös Soukanlahden ylittävän ponttoonisillan rakentamista, koska se täydentäisi nykyisiä virkistysreittejä.  

Puistossa kuljetaan jalan ja pyörällä ja sinne tulee varata tilaa myös kaupunkipyörille. Lisäksi luonnonsuojelualueen opastusta kehitetään. Merkityt reitit palvelevat kuntoilijoita, hiihtäjiä, luontotarkkailijoita ja ratsastajia. 

Espoo on tulevaisuudessa Suomen liikkuvin kaupunki 

Pitkän tähtäimen tavoitteena on, että Espoosta tulee Suomen liikkuvin kaupunki. Tulevaisuuden urheilupuistosta halutaan Espoon kilpauinnin ja juniorijalkapalloilun keskus. 
 
Vielä pidemmän aikavälin suunnitelmia ovat jäähallien kehittäminen rakennukseksi, jossa on tiloja jääurheilulle, mutta myös muulle liikunnalle. Samalla vapautuisi tilaa jalkapallon harjoittelukentälle. Soukanrantaan visioidaan meriuimalan toteuttamista. Puiston kehittäminen etenee vaiheittain. 
 
”Lähivuosien toteutuvia kohteita ovat uimahallin peruskorjaus ja sen laajennus ja pysäköintilaitos. Tekojääradan rakentaminen on jo käynnissä”, kertoo aluearkkitehti Mervi Hokkanen.  

Luontoelämyksiä kaupunkilaisille 

Urheilupuistoon jää myös alue ratsastuksen harrastajille, joten asukkaat pääsevät halutessaan myös tapaamaan hevosia. Soukanpohjan kartanon historiallinen alue voi kehittyä perinteisen viljely- ja käsityöläistoiminnan kautta ja siellä voisi olla vaikka kotieläintila. 

”Puisto on täynnä elämää ja toimintoja ja samalla sieltä löytyy tunnelmallisia, paikkoja, joissa voi rauhoittua ja nauttia luonnosta”, linjasivat asukkaat ja puiston käyttäjät visiotyöpajassa keväällä 2019. Työpajassa koostettu visio toimii suuntaviivoina urheilupuiston suunnittelulle. 
 
Urheilupuiston uudistaminen toteuttaa Espoo liikkuu 2030 -visiota. Kaupunkisuunnittelukeskus kehittää aluetta yhteistyössä mm. liikuntapalveluiden, sivistystoimen sekä teknisen ja ympäristötoimen kanssa. 

Lisätietoja:
 

Kaupunkisuunnittelulautakunnan esityslista 5.2.2020
Espoonlahden urheilupuisto, kehittämisperiaatteet ja kokonaistarkastelu –raportti
Käyttäjävisio 


Hankesivut: Espoonlahden urheilupuisto