Espoon keskuspuistoon avattu kaksi uutta sisääntuloporttia

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
2.6.2020 klo 15.51

Kaurisportti Espoon keskuspuistossa

Espoon Keskuspuistossa ulkoileva on saattanut talven ja kevään aikana huomata kaksi uutta komeaa sisääntuloporttia: Vanttilan konnaportin sekä Latokasken kaurisportin.

Keskuspuiston näyttävät portit on tehnyt lopputyönään Omniasta metalliartesaaniksi valmistunut Samuli Pohjola. Mikään pieni työ ei patsaan valmistaminen ole, sillä Kaurisportin patsas koostuu Pohjolan mukaan yli kahdestasadasta osasta.

Pohjolan luoma kauris tähyää Keskuspuiston ylle valppaana. Patsaan asennossa hän haki eläväistä ja luonnollista muotoa. Inspiraationa toimi ajatus kauriista seisomassa metsän keskellä ihmisen huomattuaan. Tämän tarkkaavaisen ja ylvään asennon artesaani onkin saanut loihdittua patsaaseen.

Vanttilassa ulkoilijoita odottaa puolestaan kaksi istuvaa konnaa.

– Toinen sammakko nostaa kättään ikään kuin tervehdykseksi. Toinen on puolestaan hieman keskittyneemmän näköinen, aivan kuin se olisi vartioimassa jotakin, Pohjola luonnehtii.

Työn kulku eteni huolellisesta suunnitteluvaiheesta varsinaiseen työstämiseen.

– Rakensin ensin hiiliteräksestä rungon, jota aloin päällystämään peltipala kerrallaan. Kun kaikki palat olivat paikallaan, hitsasin patsaan kasaan ja hioin pinnan tasaiseksi. Lopuksi patsaat upotettiin sulaan sinkkiin, jolla saadaan ruosteenkestävä pinnoite, Pohjola kuvailee.

Tekijä kertoo saaneensa positiivista palautetta porteista.

– On mukavaa, että työt ovat niinkin keskeisellä paikalla. Toivon, että ne piristävät ohikulkijoiden päivää!

Latokasken ja Vanttilan välillä kulkee noin kilometrin pituinen ulkoilureitti, joten portteja voi halutessaan helposti käydä ihastelemassa saman retken aikana.

Konnaportti Espoon keskuspuistossa

Kuva: Vanttilassa kaksi konnaa toivottavat ulkoilijat tervetulleiksi metsään.

Keskuspuisto on Espoon toiseksi suurin luontoalue. Sisääntuloportteja on nyt yhteensä viisi: Vanttilan konnaportin ja Latokasken kaurisportin lisäksi löytyy Sunan huuhkajaportti, Puolarmetsän korentoportti sekä Suurpellon kettuportti. Portteja on tehty vuodesta 2012 Espoon ympäristökeskuksen ja kaupunkitekniikan keskuksen yhteistyönä.