Kauklahti on valittu vuoden kaupunginosaksi!

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
10.8.2018 klo 14.00

Kauklahti on valittu vuoden kaupunginosaksi 2018. Valinta julkistettiin 10.8. Suomen Kotiseutuliiton kotiseutupäivillä. ”Me Kauklahti-seurassa olemme hyvin iloisia ja ylpeitä siitä, että valinta osui Kauklahteen ja vieläpä ensimmäisenä espoolaisena kaupunginosana kautta aikojen”, Kauklahti-seuran puheenjohtaja Susanna Rahkonen iloitsee.

Kauklahti-seuran hallituksen delegaatio kävi vastaanottamassa tittelin sen jakotilaisuudessa Lappeenrannassa. Susanna Rahkonen korosti puheenvuorossaan, että palkinto kuuluu kaikille Suur-Kauklahden asukkaille, yhdistyksille ja muille toimijoille.

”Meillä Kauklahdessa on espoolaisittain aivan erityinen kylämeininki, joka pohjautuu alueen historian ja nykyajan, uuden ja vanhan hyvään kombinaatioon ja tietysti ihmisiin. Kun tähän yhdistää vielä alueen monipuolisen luonnon, saadaan viihtyisä asuinpaikka, jota haluamme vaalia,” Susanna Rahkonen totesi Kotiseutuliiton kokouksessa Lappeenrannassa.

Vuoden kaupunginosa on Kotiseutuliiton vuosittain myöntämä tunnustus, joka on jaettu vuodesta 2001 lähtien. Viime vuonna vuoden kaupunginosaksi julkistettiin Helsingin Vuosaari. Voittajan nimeää Kotiseutuliiton hallitus eri alojen asiantuntijoista koostuvan raadin esityksen pohjalta. Valinnassa painotetaan kaupunginosan aktiivisuutta ja kansalaistoimintaa. Kaikkiaan ehdotuksia Vuoden kaupunginosaksi tuli tänä vuonna 368, mikä on kaikkien aikojen ennätys.

Kauklahden tekee erityisen hyväksi kaupunginosaksi sen ainutlaatuinen sijainti ja ihmiset

”Kauklahdessa olemme meren kainalossa ja lahden pohjukassa sijaitsee uniikki luonnonsuojelualue. Alueen läpi virtaa kaksi jokea. Tämän ovat huomanneet myös muinaiset asukkaat, koska alueelta löytyy esihistoriallista asutusta ja keskiaikaisia kyliä. Myös kuninkaantien varteen perustettu Espoon kartano on ollut valtakunnallisestikin merkittävä kartano,” Rahkonen totesi Kauklahti-seuran puheenvuorossaan.

Lisäksi Rahkonen kertoi, kuinka Kauklahti sai 1900-luvun alussa Turkuun menevän rautatien, jonka myötä alueelle virisi teollisuutta, työpaikkoja ja palveluita. Tiili- ja lasitehtaan työyhteisöt ovat olleet Kauklahden nykyisenkin yhteisöllisyyden pohjana.

”Asuinpaikkana Kauklahden vanha historia näkyy, mutta yhdistyy nykyaikaiseen asutukseen. Asuntomessut vuonna 2006 ovat tuoneet alueelle uusia asukkaita, ja uutta on rakennettu vilkkaasti senkin jälkeen. Alue ylitti juuri 10 000 asukkaan rajan, eli Kauklahti on mukavan kokoinen pikkukaupunki omine kylänraitteineen, vaikka Espoossa on isompiakin kaupunkikeskuksia,” Susanna Rahkonen kertoi.

”Erityisen hienona me Kauklahti-seurassa pidämme alueen kylämäisyyttä, vaikka olemmekin Suomen toiseksi suurimmassa kaupungissa. Kauklahden Kauppamäellä toimii edelleen Halmeen yli 100-vuotias leipomo. Lisäksi Kauppamäellä on muutakin vireää yritystoimintaa, jotka luovat omanlaistaan viihtyisyyttä alueelle.”

Rahkonen korosti myös, että Kauklahdessa asuu paljon aktiivisia asukkaita, uusia ja vanhoja ja erityisen paljon lapsiperheitä. Asukkaita toimii aktiivisesti erilaisissa vapaamuotoisissa sosiaalisen median kautta toimivissa ryhmissä, koulujen ja päiväkotien vanhempaintoiminnassa sekä erilaisissa harrastuksissa. Alueella toimii myös perinteikäs urheiluseura Kauklahden pyrintö, vapaapalokunta ja partio. Myös Marttatoimintaa alueelta löytyy sekä uudenlaista aktiivisuutta vaikkapa Reko-ruokapiiritoiminnan muodossa.

Kauklahti-seura on organisoinut erilaisia tapahtumia, jossa asukkaita on koottu yhteen. Esimerkkeinä ovat vuotuiset Kauklahti-päivät sekä elävä joulukalenteri, jossa jokaiselle joulukalenterin päivälle on toteutettu eri tahojen järjestämänä joku pieni tai isompi yhteisöllinen tapahtuma tai muu iloa tuova asia.

”Kauklahti on Espoon vanhimpia asuinpaikkoja. Siksi on erityisen hienoa, että ensimmäisen espoolaisen vuoden kaupunginosan palkinto annetaan juuri Kauklahdelle,” Rahkonen korosti. 

Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä iloitsee Kauklahden saamasta tunnustuksesta ja toivottaa kauklahtelaisille lämpimästi onnea:

”Espoo onnistuu hyvin kaikissa niissä asioissa, joihin espoolaiset saadaan hyvin mukaan. Kauklahti on mitä parhain esimerkki siitä, että näinkin isossa kaupungissa on mahdollista luoda hyvää yhteishenkeä asukkaiden kesken. Kauklahdessa yhdistyvät hienosti espoolaisuuden parhaat piirteet: historia, yhteisöllisyys ja asukaslähtöisyys. Tunnelman voi aistia vaikkapa Maxin kalakaupan jonossa. Lämpimät onnitteluni Kauklahdelle. Jatkakaa hyvää työtänne, olette hieno esimerkki kaikille muillekin Espoon kaupunginosille.”

Vuoden kaupunginosat

2018: Kauklahti, Espoo
2017: Vuosaari, Helsinki
2016: Reposaari, Pori
2015: Hakunila, Vantaa
2014: Pispala, Tampere
2013: Kakskerta, Turku
2012: Asevelikylä, Vaasa
2011: Häntälä, Somero
2010: Roihuvuori, Helsinki
2009: Tapanila, Helsinki
2008: Anttilanmäki, Lahti
2007: Nakertaja–Hetteenmäki, Kajaani
2006: Kontula, Helsinki
2005: Hupisaaret, Oulu
2004: Kypärämäki–Köhniö, Jyväskylä
2003: Kommila, Varkaus
2002: Käpylä, Helsinki
2001: Port Arthur, Turku

Lisätietoja: Kauklahti-seuran puheenjohtaja Susanna Rahkonen, info@kauklahti.fi, 040 741 3770