Katunäkymä pyöräteihin - pyöräilijä, kuvaa reittisi ja auta pitämään parempaa huolta pyöräteistä

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
25.10.2016 klo 15.27

Pyöräiletkö Espoossa, ja haluaisit auttaa kaupunkia pitämään pyöräväylät paremmassa kunnossa? Kaupunki etsii nyt vapaaehtoisia kokeiluun, jossa kuvataan pyöräteitä Google Street View:n tapaan.

Espoo tahtoo kuulla pyöräteiden kunnosta niiltä, jotka siitä parhaiten tietävät - pyöräilijöiltä itseltään. Nyt siihen on hyvä tilaisuus, kun DigiEspoo:n Tee Espoosta parempi -kokeiluhaasteessa yhdeksi kokeiluksi valittiin Katunäkymä pyöräteihin -karttasovellus .

Espoon digikokeilujen tavoitteena on saada ideoita ja kokemuksia siitä, kuinka tehdä kaupungista toimivampi digitalisaation keinoin.

”Katujahan on kuvattu jo aiemmin ja ne löytyvät Googlenkin palveluista, mutta pyöräteitä ei ole kuvattu erikseen. Me KAKE:ssa tykkäsimme ideasta, jossa tämä epäkohta korjattaisiin yhteistyössä asukkaiden kanssa”, sanoo infrapalvelupäällikkö Toni Korjus Espoon kaupunkitekniikan keskuksesta.

Ajatuksena on, että halukkaat kaupunkilaiset kuvaavat pyöräteitä silloin, kun he muutenkin ajavat maastossa. Kuvaamiseen ei tarvita hienoa erikoiskameraa, vaan jopa oma kännykkäkamera riittää. Kuvista kertyy katunäkymäaineistoa Espoon tärkeimmistä pyörätieverkoston osista espoolaisten tai Espoossa pyöräilevien silmin.

Kokeilussa käytetään avointa teknologia-alusta Mapillarya, jolle pyöräilijät kuvaavat havaitsemansa epäkohdan, kuten kuopan tiessä tai kaatuneen liikennemerkin. Kuvaamisen jälkeen pyöräilijän tulisi vielä ilmoittaa epäkohdasta teknisen ja ympäristötoimen asiakaspalveluun.

”Me hyödymme tästä niin, että saamme parempaa palautetta siitä, millaisessa kunnossa pyörätiet ovat, ja voimme siksi korjata niitä paremmin. Lopulta pyöräilijä nauttii paremmassa kunnossa olevista väylistä”, Korjus sanoo.

Kartta-alusta toimisi älykkäästi niin, että siitä näkyisi, missä päin kaupunkia pyörätiet jo on kuvattu. Näin samoja reittejä ei tarvitsisi käydä läpi useaan kertaan. Google Street View:n tapaan kartalta voisi myös avata eteensä tietyn katunäkymän ja tarkastaa sen kunnon.

Ennen palvelun käyttöön ottamista kaupunki testaa ja kehittää sitä. Asukkaita kutsutaan kokeilemaan kuvausta sunnuntaina 30.10. Ison Omenan kauppakeskuksessa sijaitsevalle palvelutorille, jossa kello 11–12.00 ohjeistetaan kokeiluun osallistuvia Aalto-työtilassa (Suomenlahdenti 1, 3 krs). Kuka tahansa voi tulla mukaan, ja ajettavan reitin saa valita itse. Mukaan tarvitsee oman pyörän ja mieluiten kameran, koska kaupungilta lainakameroita löytyy tässä vaiheessa vain neljä. Kartta toimii parhaiten Android-puhelimeen yhdistettävällä sovelluksella.

”Katsomme nyt ensin, kuinka tämä kuvaaminen sujuu pyöräteiden kanssa, ja jos kokemukset ovat positiivisia, voisihan samalla tavalla kuvata muitakin kohteita”, Korjus arvelee.

Kaupunki kerää testimateriaalia myös kaupungin omien työntekijöiden pyöräilyn avulla. Kun sekä asukas- että työntekijäkokeilut on tehty, yhdistetään niiden tulokset joulukuussa ja testataan, miten kuvattua materiaalia on saatu hyödynnettyä.  

Lisätietoa digikokeilusta: toni.korjus(at)espoo.fi, valia.wistuba(at)espoo.fi