Lukutori

Hankkeen kuvaus

Lukutori rakennetaan viihtyisäksi aukioksi istutuksineen ja oleskelualueineen. Suurpellon Puistokatu, Henttaan Puistokatu sekä läntinen kevyen liikenteen väylä rakennetaan valmiiksi Lukutoriin rajautuvalta osuudeltaan.

Lukutorille asennetaan laajat kiveysalueet pääasiassa noppa- ja nupukivistä useampaa ladontatyyliä käyttäen. Torin keskiosan aaltoilevan noppakivikuvion joukkoon asennettavat nupukiviraidat ovat tärkeitä kuvion osia ja toimivat myös kulkua ohjaavina kontrastieroineen. Pohjoisesta torialueelle johtavan Landbackanpolun ja lännestä tulevan Viisastenpolun kivinä käytetään suorakaiteen muotoista punertavaa ja punaruskeaa graniittikiveä.

Torin keskellä olevan istutusalueen etelälaidalle asennetaan Pegasos -patsas. Patsas kiinnitetään betonijalustalle, joka patinoidaan mustaksi. Torin etelälaidalle rakennetaan vesiaihe kivisaarineen. Urakkaan kuuluu myös jonkin verran vesijohto- ja kaapeliasennuksia.

Torille istutetaan kymmenisen puuta, n. 400 lehti- ja havupensasta esim. japaninmarjakuusta, jota istutetaan määrällisesti eniten. Perennoja tulee n. 500 kpl ja lisäksi satoja kukkasipuleita.

Torille asennetaan penkkien ja istuinten lisäksi, pyörätelineitä ja roska-astioita. Alueen yleisvalaistus uusitaan ja sitä täydennetään kohdevalaisimilla.

Tässä Päästötön työmaa -pilottihankkeessa pyritään työmaatoiminnassa päästöjen vähentämiseen keskittymällä käyttämään päästöttömiä tai vähäpäästöisiä polttoaineita työkoneissa, tehostamaan kuljetuksia hyvällä suunnittelulla sekä huomioimaan päästöttömyys myös materiaalihankinnoissa.

Lukutori sijainti

Ajankohtaista

Syksyn aikana rakennetaan laatoitusalueet, kiveykset, viheralueet, asennetaan kalusteet sekä asfaltoidaan. Liitteistä löytyvät liikenteenohjaussuunnitelmat.