Espoo mukana Vuosisadan Liikenneteko -hankkeessa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
9.12.2016 klo 10.00

Itsenäisyyden juhlavuoden Vuosisadan Liikenneteko -hanke pyrkii parantamaan liikenneturvallisuutta ja muuttamaan liikenneturvallisuuteen kohdistuvia asenteita. Vuoden lopussa valitaan yleisöäänestyksen perusteella Vuosisadan Liikenneteko.

Espoo on mukana valtakunnallisessa Vuosisadan Liikenneteko -hankkeessa, jonka tavoitteena on kiinnittää huomiota liikenneturvallisuuteen ja muuttaa tiellä liikkujien asenteita. Hanke on osa Suomi 100 -juhlavuotta, ja sen suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Hankkeessa kiinnitetään huomiota liikennetekoihin, ajotaitoihin ja asenteisiin. Teot viittaavat siihen, mitä jo on tehty liikenneturvallisuuden puolesta, ja mitä vielä tullaan tekemään. Hyvät ajotaidot ovat tärkeä osa turvallista liikkumista - ja niin ovat myös asenteet.

”Meillä Espoossa on turvallinen kaupunkirakenne ja liikenneturvallisuuden kannalta hyvä infra. Turvallinen liikenne riippuu kuitenkin myös siitä, miten liikumme ja käyttäydymme liikenteessä. Uskon, että tämä hanke on hyvä keino aktivoida kuntalaisia miettimään liikenneturvallisuutta omissa arkipäivän teoissaan”, sanoo liikenteenhallintapäällikkö Johanna Nyberg Espoon kaupunkitekniikan keskuksesta.

Liikennekasvatus ja -valistus eivät kuitenkaan poista turvallisen liikenneinfran tärkeyttä, huomauttaa Nyberg.

”Tälläkin hetkellä olemme kehittelemässä uusia ohjeita työmaille muun muassa suojateiden turvallisuudesta”, hän kertoo.

Viiden Tähden Kuljettaja -kortti saa pohtimaan liikennetekoja

Vuosisadan Liikenneteko -hankkeeseen voi osallistua kuka tahansa hankkimalla itselleen Viiden Tähden Kuljettaja -mobiilikortin - kortin ladannut sitoutuu mm. käyttämään turvavyötä, kypärää ja heijastinta, noudattamaan liikennesääntöjä, pitämään huolta ajoneuvon ja renkaiden kunnosta, olemaan liikenteessä selvin päin sekä välttämään kännykän käyttöä. Kortin pelisääntöihin sitoutuminen sopii siis niin autoilijalle kuin jalankulkijalle ja pyöräilijälle.

Kortin käyttöön ottaneiden kesken arvotaan kuukausittain palkintoja erilaisista liikenneturvallisuustuotteista Helsingin Sanomien vuosikertoihin - ja pääpalkintona odottaa peräti upouusi Ford Fiesta Titanium.

Viiden Tähden Kuljettajan teeseihin sitoutuvat myös hankkeen kummit: heitä ovat golfaaja Minea Blomqvist-Kakko, jääkiekkovalmentaja Juhani Tamminen, artisti Eino Grön, kestävyysjuoksun olympiavoittaja Lasse Virén ja kilpa-autoilija Emma Kimiläinen sekä juniorikummina rallycross-kuski Sami-Matti Trogen.

”Liikenneturvallisuuskortti saa varmasti ajattelemaan liikenneturvallisuusasioita entistä konkreettisemmin, kun joutuu miettimään omalla kohdallaan, mihin sitoutuu. Aion hankkia kortin itsekin”, sanoo Nyberg.

Näkyvyyttä ja yhteistyötä - ja vuoden lopussa Vuoden Liikenneteko

Vuosisadan Liikenneteko -hanke yhdistää julkista ja yksityistä sektoria; mukana on Espoon ja Keravan kaupunkien ja Liikenneturvan lisäksi myös Osuuspankin, Helsingin Sanomien ja Euromasterin kaltaisia yrityspuolen toimijoita. Nyberg uskoo, että yhteistyö hankkeen keinoin kannattaa.

”Hankkeen avulla saamme näkyvyyttä omalle liikenneturvallisuustyöllemme ja saamme myös tietää paremmin, mitä muut toimijat tekevät saman päämäärän eteen”, hän sanoo.

Hanke ei tietenkään olisi mitään ilman näyttävää lopetusta - vuoden lopussa valitaan yleisöäänestyksen perusteella Vuosisadan Liikenneteko. Sitä voi ehdottaa kuka tahansa, ja teko voi olla pieni tai suuri. Millaisella liikenneteolla on sinun mielestäsi väliä? Pääset ehdottamaan Vuosisadan Liikennetekoa täällä. Hankkeen sivuilla voit myös jakaa oman liikenneturvallisuuteen liittyvän tarinasi.

Tutustu koko hankkeeseen: www.liikenneteko.fi

Lue, miltä liikenneturvallisuuden tila näyttää Espoossa