Lunta varastoidaan lumensijoituspaikoille, lumensulatuskone toimintavalmiina

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
3.1.2017 klo 10.48

Tällä hetkellä lunta ajetaan lumenvastaanottopaikoille, mutta myös tänä talvena hankittu lumensulatuslaite on valmiina toimintaan. Lisäksi katuja suolataan ja hiekoitetaan.

Lumipeite hellii vuoden 2017 ensimmäisiä päiviä, ja aura-autot ovat lähteneet liikkeelle. Kun lunta sataa, valmistaudutaan auraamiseen jo heti puolenyön jälkeen.

”Itse tulin tänään töihin kello yhdeltä yöllä”, kertoo katutuotantopäällikkö Teemu Uusikauppila Espoon kaupunkitekniikan keskuksesta. Esimiesasemasta huolimatta hän työskentelee päivystysvuoroissa myös itse.

Tällä hetkellä lunta ajetaan teiden varsilta lumenvastaanottopaikoille Vanttilaan ja Turvesuolle. Vanttilaan lunta mahtuu noin 10 000 kuormallista. Vastaanottopaikkojen kapasiteetti on kuitenkin rajallinen, ja sen vuoksi runsaampiin lumisateisiin on varauduttu hankkimalla Espooseen tänä talvena koko Länsi-Euroopan ensimmäinen lumensulatuslaite. Vastaavia laitteita on ollut aiemmin käytössä hyvällä menestyksellä Kanadassa, Yhdysvalloissa ja Venäjällä.

”Lunta saa vielä hetken tulla, ennen kuin otamme laitteen käyttöön. Sitä voi tarpeen mukaan liikutella ympäri kaupunkia”, kertoo Uusikauppila tällä hetkellä Mikkelän varikolla säilytettävästä laitteesta.

Tarve lumensulatuskoneen hankkimiseen syntyi, koska nykyisille lumenvastaanottopaikoille on paineita sijoittaa tulevaisuudessa muunlaisia toimintoja. Lumensijoituspaikkojen poistuminen käytöstä johtaa ennen pitkää kasvaneisiin kuljetusetäisyyksiin, ja näihin muutoksiin varauduttiin hankkimalla sulatuslaite. Lumensulatuslaitteesta löytyy lisää tietoa täältä

Aurauksen lisäksi kaduilla torjutaan liukkautta suolaamalla ja hiekoittamalla - katujen pintaan on jo talven aikana kertynyt hyvä kerros hiekkaa, joka nyt pyritään säilyttämään aurauksessa. Matalissa miinuslämpötiloissa suolaus on ensisijainen liukkaudentorjunnan keino.

Katuja aurataan ja hiekoitetaan tärkeysjärjestyksessä: katso täältä talven kunnossapidon periaatteet.

Lisätietoja: Teknisen ja ympäristötoimen asiakaspalvelu: 09 816 25000