Espooseen oma lumensulatuslaite ensimmäisenä Euroopassa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
21.11.2016 klo 9.36

Espoo on hankkinut uusinta teknologiaa hyödyntävän lumensulatuskoneen, joka on toimintavalmiina, kun lumipyry seuraavan kerran yllättää kaupungin.

Kaupunkitekniikan keskus on hankkinut Espooseen lumensulatuslaitteen, joka on ensimmäinen laatuaan Euroopassa. Tavoitteena on helpottaa kaupungin talviylläpitoa niin, ettei kaikkea lunta tarvitse koota lumenvastaanottopaikoille, vaan osa voidaan sulattaa heti paikan päällä.

Idea laitteen hankkimisesta sai alkunsa vuonna 2013, kun pääkaupunkiseudun yhteinen delegaatio teki tutustumismatkan Pietariin, jossa lumensulatuslaite on ollut käytössä jo reilut kymmenen vuotta.

”Vakuutuimme laitteen tehosta niin, että aloimme kartoittaa vastaavan hankintaa myös meille Espooseen”, sanoo infrapalvelupäällikkö Toni Korjus kaupunkitekniikan keskuksesta.

Lumensulatuslaite on suuri hankinta, jonka toimittajia ei maailmanlaajuisestikaan ole monta. Tämän vuoksi laitteen hankinta kesti parisen vuotta. Kesällä 2016 järjestetyn tarjouskilpailun tuloksena toimittajaksi valikoitui kanadalainen Trecan Combustion - lumensulatus on arkipäivää Venäjän lisäksi Kanadassa, jossa sen käytöstä on kokemusta jo yli 50 vuoden ajalta.

Laitetta on käytetty muun muassa suurilla lentokentillä, kuten Vancouver Internationalilla ja John F. Kennedy Internationalilla sekä suurissa kauppakeskuksissa ja pysäköintilaitoksissa.

Sulattaminen voi olla läjittämistä edullisempaa ja ekologisempaa

Tällä hetkellä laitetta säilytetään kaupunkitekniikan keskuksen Mikkelän tukikohdassa, ja henkilökuntaa koulutetaan sen käyttöön.

”Testaamme konetta nyt ja varaudumme sen käyttöön, koska sitten, kun lunta yhtäkkiä on maassa 20 senttimetriä, täytyy olla valmiina toimimaan”, Korjus sanoo.

Perinteisesti kunnat ovat hoitaneet lumilogistiikan auraamalla lumet katujen ja puistojen reunoille, joista ne on myöhemmin kuljetettu lumenläjitysalueille. Haasteena kuitenkin on se, että Espoo kehittyy voimakkaasti, ja nykyisille lumenvastaanottopaikoille on paineita sijoittaa muunlaisia toimintoja. Nykyisten lumensijoituspaikkojen poistuminen käytöstä johtaa kasvaneisiin kuljetusetäisyyksiin - joten nyt on keksittävä uusia vaihtoehtoja lumen käsittelyyn. Yksi näistä on lumen sulattaminen.

”Tilanne on se, että lumenvastaanottopaikkoja ei ole pääkaupunkiseudulla tarpeeksi ja vastaanottopaikkojen verkosto on herkkä häiriöille. Sulattaminen on tietyissä tapauksissa läjittämistä edullisempaa. Se on myös ympäristöystävällistä sikäli, että se vähentää kuorma-autoliikennettä katuylläpidon osalta ja sulatuslaitteen sedimentinpoisto vähentää ympäristöön jäävän kiintoaineksen osuutta”, kertoo Korjus.

Lähtökohtana on, että Espoosta löytyy vastedeskin lumenvastaanottopaikkoja - ne vain ovat nykyistä pienempiä ja sijaitsevat eri puolilla kaupunkia. Selvitys lumensijoituspaikoista Espoossa valmistuu vuoden 2016 loppuun mennessä.

”Selvää on, että lumensulatuslaite on merkittävä apu lumen selättämisessä - se sulattaa lunta 80 tonnia eli 150–300 kuutiota tunnissa 1800 asteen lämpötilassa hyödyntäen modernia vedenalaisen palamisen teknologiaa”, Korjus kertoo.

Miltä lumensulatuslaite näyttää? Katso videolta