Katujen kevätpuhdistus – vastauksia yleisimpiin kysymyksiin

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
1.3.2019 klo 12.16

Katujen kevätpuhdistus

Hiekan poistaminen on tämän vuoden osalta jo käynnissä. Maaliskuussa tien penkoilta kauhotaan sulavia lumikasoja ja samassa yhteydessä mukana lähtee paljon hiekkaa ja pölyä. Mikäli lumen seassa ei olisi hiekkaa, lumi saisi sulaa paikoilleen. Teknisen ja ympäristötoimen asiakaspalveluun tulee paljon ihmetteleviä kysymyksiä siitä, miksi sulavaa lunta ajetaan pois katujen varsilta. Tähän syynä ovat hiekan poistaminen ja pölyn vähentäminen.

Varsinainen hiekoitushiekkojen poistaminen aloitetaan heti kun se on mahdollista – vaarantamatta kuitenkaan jalankulkijoiden turvallisuutta. Arvion perusteella hiekanpoistoon päästään tänä vuonna huhtikuun alussa, sillä maaliskuulle on vielä luvassa lumisateita ja pakkasta.

Katupölyn määrää yritetään minimoida

Katupölykausi alkaa tänä vuonna mahdollisesti jo maaliskuussa, mutta pahin aika on edessä huhtikuussa.

Hiekkaa ei voida nostaa kuivana, eikä hiekannostossa ole mahdollista käyttää vettä yöpakkasten aikaan. Sään sallimissa rajoissa kaupunki pesee ja harjaa katuja imulakaisu- ja harjakoneiden avulla. Käytössä on aina kaikki kalusto ja henkilöstö. Katujen kevätsiivous on tasapainoilua katupölyn torjunnan ja yöpakkasten tuoman liukkauden välillä.

Mitkä alueet puhdistetaan hiekasta ensimmäiseksi?

Ensimmäiseksi hiekasta puhdistetaan bussireitit ja suuret valtaväylät, jotka pölyävät eniten ja aiheuttavat siten myös suurimmat haitat. Pölyä on runsaasti myös vilkasliikenteisissä kaupunkikeskustoissa, joissa ihmisiä ja liikennettä on enemmän. Puhdistustoimet keskitetään aluksi ensisijaisesti näille alueille. Kaikki kadut kuitenkin puhdistetaan. Puhdistettavia katuja on yhteensä yli 1 800 kilometriä, joten kokonaisuudessaan siivousurakka kestää arvion mukaan kuusi viikkoa. 

Työtä tehdään vuorokauden ympäri 

Työtä tehdään osittain kahdessa vuorossa. Vilkasliikenteisimmät kadut puhdistetaan yöllä. Näin tehdään siksi, että päivällä liikenteen seassa työtä on mahdotonta tehdä. Päivällä siivotaan asuntokatuja.

Hiekan poistoa hidastaa se, että katukunnossapitäjien ylityötunnit on käytetty tänä talvena auraukseen ja he voivat tehdä töitä vain päivällä. Urakoitsijat työskentelevät myös öisin.

Jokainen katu puhdistetaan useaan kertaan. Ensiksi nostetaan karkea hiekka, sen jälkeen hieno hiekka ja lopuksi suurin osa kaduista pestään pölystä.

Palautetta hiekanpoistoon liittyen voi antaa Teknisen ja ympäristötoimen asiakaspalveluun. Varsinaisen hiekanpoiston ensimmäisenä kuukautena annettu palaute ei kuitenkaan muuta katujen puhdistamisen aikataulua.

Lue lisää katupölystä Vähemmän katupölyä -oppaasta (pdf) ja Apua katupölyoireisiin -esitteestä (pdf).