Uusi kutsukyytipalvelu on käynnistynyt Espoossa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
16.9.2019 klo 12.53

Kutsukyytipalvelu on käynnistynyt Espoossa. Kuva: HSL/Lauri Eriksson

HSL on aloittanut yhteistyössä IdeaLab-kilpailun toisen voittajan ViaVanin kanssa uuden kutsukyytipalvelun, joka perustuu matkojen yhdistelyyn.

Kutsukyytipalvelu käynnistyi tänään itäisessä Espoossa, ja sen tarkoituksena on tarjota uusia liikkumisen ratkaisuja etenkin matkaketjujen ensimmäisille ja viimeisille osuuksille. Palvelu toimii sitä varten tehdyllä mobiilisovelluksella. Palveluntarjoaja ViaVan on Euroopan johtavia kutsuohjattujen liikkumispalveluiden toteuttajia.

Puolen vuoden mittainen pilotti käyttää taustajärjestelmänään Vian teknologiaa ja yhdistelee samaan suuntaan liikkuvien matkustajien kyytejä. Ajoneuvot ovat kahdeksanpaikkaisia pikkubusseja. Palvelu toisaalta täydentää ja laajentaa joukkoliikennettä, ja toisaalta tarjoaa oman auton mukavuutta ja joustavuutta.

– Kokeilun tavoitteena on saada käsitys siitä, miten asiakkaat suhtautuvat palveluun ja voisiko vastaavanlainen palvelu toimia joskus perinteisen joukkoliikenteen täydentäjänä. Kaikki toimenpiteet, joilla saadaan kasvatettua joukkoliikenteen ja muiden viisaiden liikkumistapojen suosiota, ovat tervetulleita, sanoo HSL:n joukkoliikenneosaston johtaja Tero Anttila.

– ViaVan uudistaa liikkumista ympäri maailman, ja on ilahduttavaa, että innovatiivisuudestaan tunnettu HSL valitsi meidät toteuttamaan tämän uuden ajan palvelun, sanoo ViaVanin toimitusjohtaja Chris Snyder.

– Uskomme siihen, että mitä helpompaa joukkoliikenteen käyttäminen on, sitä enemmän ihmiset siirtyvät käyttämään sitä omien autojensa sijaan. Olemme innoissamme, että voimme tarjota espoolaisille edullisen, mukavan ja ympäristöystävällisen vaihtoehdon liikkumiseen, Snyder sanoo.

Matka tilataan ViaVanin mobiilisovelluksella

Matkan lähtöpisteestä määränpäähän – esimerkiksi palvelualueen viidelle metro- tai neljälle juna-asemalle – voi tilata suoraan ViaVanin mobiilisovelluksen kautta. Sovellus näyttää tilauksen jälkeen ajoneuvon tiedot, kuten mallin ja rekisterinumeron, sekä paikan, josta ajoneuvo tulee noutamaan. Taustajärjestelmä määrittelee autojen reitit automaattisesti ja yhdistelee samaan suuntaan kulkevien ihmisten kyytejä.

Asiakkaiden noutamiseen ja kyydistä jättämiseen käytetään ”virtuaalipysäkkejä”, jotka sijaitsevat tyypillisesti kadunkulmassa. Näin matkanteko on mahdollisimman sujuvaa, tehokasta ja vähäpäästöistä.

Palvelu toimii Espoon itäosissa arkisin kello 7–21. Kutsukyyti palvelee myös pyörätuolilla liikkuvia. Avajaistarjouksena kyyti maksaa 2 euroa 15. lokakuuta 2019 asti, minkä jälkeen palveluntarjoaja määrittää kyydille kiinteän ja edullisen hinnan. Matkan hinta näkyy sovelluksessa ennen matkan varaamista.

Katso kartta palvelualueesta

Lue lisää palvelusta HSL:n sivuilla

Lataa sovellus käyttöön sovelluskaupastasi (linkki toimii mobiililaitteilla)

Kuva: HSL/Lauri Eriksson