Espoon kuusi metroasemaa

Metron laajentuminen länteen avaa Espooseen kuusi metroasemaa: Keilaniemi, Aalto-yliopisto, Tapiola, Urheilupuisto, Niittykumpu ja Matinkylä. Metroasemien suunnittelussa on kiinnitetty huomiota helppokäyttöisyyteen,  jotta satunnaisetkin kulkijat  osaavat vaivatta suunnistaa metrossa. Kaikki asemien sisäänkäynnit ovat esteettömiä. Liikuntarajoitteiset ja näkövammaiset voivat käyttää metroa turvallisesti. Jokaisesta asemaseuduista kehitetään houkuttelevia ja omaleimaisia työpaikka-, palvelu- ja asuinalueita.

Metro mahdollistaa kestävän kasvun (pdf, 1256 Kt)

Keilaniemi

Keilaniemen metroasema_keskipalsta
Keilanimen aseman ilme liittyy vahvasti työhön, asumiseen ja merellisyyteen. Kuva: Arkkitehtitoimisto ALA Oy.

Keilaniemen aseman arkkitehtisuunnittelussa korostuu Keilaniemen alueen merkitys jakajana työn ja asumisen välillä, meren ja maan välillä ja kahden kaupungin rajan läheisyydessä. Keilaniemen asema sijoittuu Karhusaarentien ja Keilaniementien väliselle kapealle kaistaleelle Fortumin pääkonttorin kohdalle, osoitteeseen Keilaniementie 3.

Metroasemalla on kaksi eri sisäänkäyntirakennusta, eteläinen, joka on pääsisäänkäynti ja pohjoinen, joka sijoittuu lähelle Keilaniementien mutkaa. Matkustajia päivittäin noin 20 000.

Laiturialueen katossa Grönlund&Nisunen taiteilijakaksikon valoputkista koostuva taideteos. Asemalla korostuu ympäröivän toimistotalokeskittymän ilme korostaen viileyttä, virtaviivaisuutta ja metallinhohtoisuutta.

Kehä I Keilaniemessä -projektissa Otaniemi–Keilaniemi–Tapiola-alueesta rakennetaan yhteneväistä ja viihtyisää kaupunkia. 

Aalto-yliopisto

Aalto-yliopiston metroasema_keskipalsta
Esipaneloitu corten-alakatto luo asemalle vahvan tunnelman. Kuva: Arkkitehtitoimisto ALA Oy.

Aseman ja sisäänkäyntien tunnelmaa luo esipatinoitu corten-alakatto, joka sävyiltään sitoutuu punatiiliseen kampusympäristöön. Aalto-yliopiston asema sijoittuu yliopiston Kandidaattikeskuksen lounaispuolelle, keskelle arkkitehtonisesti merkittävää kampusaluetta Otaniemessä.

Pääsisäänkäynti on Otaniementien länsipuolella vastapäätä Aalto-yliopiston Kandidaattikeskusta. Näkymä kohti entistä Teknillisen korkeakoulun päärakennusta avautuu noustessa asemalta liukuportailla kohti sisäänkäyntiä. Aseman osoite on Otaniementie 12. Läntinen sisäänkäynti on osoitteessa Tietotie 4.

Päälippuhalli sijaitsee aseman itäpäässä, kerroksen katutason alapuolella. Matkustajia päivittäin n.  20 000. Corten-teräsalakatto seuraa matkustajaa kaikissa yleisötiloissa, lippuhalleista, liukuportaisiin ja laituritasolle.

Tapiola

Tapiolan metroasema_keskipalsta
Tapiolan metroasemaa leimaa valkoisuus ja avoimen tilan tuntu. Kuva: Janne Lehtinen.

Tapiolan metroasemaa leimaa valkoisuus ja avoimen tilan tuntu. Taustavalaistut valkoiset lasiseinät täydentävät aseman ilmeen avarana ja korkeana lippuhallitasolle laajenevana tilana. Tapiolan asemasta tulee metron toinen läntinen pääteasema sekä tärkeä liityntäliikenteen keskus. Aseman yhteydestä löytyy myös bussiterminaali, joka avataan matkustajille 2019. Siihen saakka Tapiolan keskustassa on käynnissä vielä monia muita rakennushankkeita. Sammonsillan sisäänkäynnin kohdalla tulee myöhemmin rakentumaan Ainoa kauppakeskuksen kolmas vaihe.

Tapiolan asema sijoittuu Merituulentien alapuolelle ja sen virallinen osoite on Merituulentie 1. Laiturihalliin pääsee liukuportailla ja hisseillä Sammonsillan väliaikaista kulkureittiä pitkin. Sammonsilta löytyy osoitteesta Länsituulenkuja 1-3. Tapiolan metroasema tulee olemaan kiinteä osa yläpuolella olevaa kauppakeskusta ja Tapiolan palveluja. Matkustajia päivittäin n. 26 000.

Laiturialueen katosta löytyy 108 valaisinkupua, jotka toimivat akustisena vaimentimena. Valaisimilla on monta funktiota, ne vaimentavat ainoan kaksikerroksisen aseman äänimaailmaa, valaisevat ja niiden sisään on kätketty tekniikkaa, kuten sprinklaus ja kaiuttimet. Asemalaiturilla matkustajia tervehtii Kim Simonssonin veistos ”Emma jättää jäljen.”

Urheilupuisto

Urheilupuiston metroasema_2_keskipasta
Asemalla henkii energisyys, liike, nuoruus, voima, kasvu ja värikkyys. Kuva: Arkkitehtitoimisto HKP Oy.

Aseman teemoja ovat energisyys, liike, nuoruus, voima, kasvu ja värikkyys. Urheilupuiston asema ei ole kallioasema, kuten länsimetron muut asemat. Urheilupuiston asema sijaitsee Niittymaalla, Jousenpuiston pohjoisreunassa, urheilupuiston eteläpuolella osoitteessa Jousenpuistonkatu 2.

Aseman sisäänkäynti sijaitsee aseman länsipäässä, Koivu-Mankkaan tien varrella. Lippuhalli sijaitsee heti maantason alapuolella. Laiturihalli on noin 27 metriä katutasosta. Matkustajia päivittäin n. 13 000.

Asemarakennuksen muoto tekee mahdolliseksi sen, että luonnonvalo pääsee pitkälle liukuportaisiin ja aina laituritasolle asti.

Niittykumpu

Niittykummun metroasema_keskipalsta
Aseman miljööstä on löydettävissä kesäinen niitty. Kuva: Arkkitehtitoimisto HKP Oy.

Niittykummun metroasema on osa tulevaa liikekeskusta. Aseman sisätilolle on tehty vahva ja tunnistettava identiteetti, jonka suunnittelun lähtökohtana on kesäinen niitty. Niittykummun asema sijaitsee Merituulentien ja Haukilahdenkadun kulmauksessa osoitteessa Niittykatu 2. Matkustajia päivittäin n. 11 000.

Laiturin molemmat sivuseinät muodostuu kuvataiteilija Mari Rantasen teoksesta, joka  kuvaa maitohorsman punaa ja ruohon vihreyttä eli Niittykumpu nimeä. Aseman alikulun eläinaiheisen seinämaalauksen on tehnyt kuvataiteilija Lotta Mattila.

Niittykummun aseman läheisyyteen on suunniteltu runsaasti uudisrakentamista.

Matinkylä

Matinkylän metroasema_keskipalsta
Laituritilan katto on saanut innoituksensa poutapilvistä ja jäähuurteesta. Kuva: Arkkitehtitoimisto HKP Oy.

Matinkylän asema on uusista asemista vilkkain, sen kautta kulkee noin 31 000 matkustajaa päivittäin. Matinkylän asema ja bussiterminaali ovat osa Ison omenan metrokeskusta. Matinkylä on länsimetron ensimmäisen vaiheen pääteasema ja sen vuoksi tärkeä liityntäliikenteen keskus.

Matinkylän asema sijaitsee kauppakeskuksen yhteydessä, osoitteessa Suomenlahdentie 1. Matkustajia päivittäin n. 31 000.

Laituritilan katto on saanut innoituksensa poutapilvistä ja jäähuurteesta. Kattopinta muodostuu vaihtelevista valkoisiksi maalatuista alumiinilevyistä.

Ison omenan palvelutorille