Vermonniityssä lyötiin Espoon ennätys

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
9.5.2019 klo 15.17

Vermonniityn asuinalue teki viime vuonna historiaa. Alueelle myönnettiin aloituslupia 53 000 kerrosneliömetrille.

"Se on 2000-luvun ennätys Espoossa", kertoo teknisen toimen johtaja Olli Isotalo.

"Mahdollistamme Vermonniityssä kaupunkirakentamista kaupungin kestävän kasvun tavoitteiden mukaisesti. Vermonniityssä asuminen, palvelut ja työpaikat sijoittuvat hyvien joukkoliikenneyhteyksien äärelle", Isotalo jatkaa.

Monille tulee Vermonniitystä mieleen Vermon ravirata. Alue oli Siemensin tehdasaluetta lukuun ottamatta pelkkää niittyä, aina vuoteen 2017 saakka. Silloin maanomistajien vuonna 2008 käynnistämä kaavahanke sai lainvoiman. Uuden rakentaminen saattoi alkaa.

Asuntorakentaminen on edennyt kiihkeään tahtiin. Valmistumista on voitu juhlia jo kuudessa talossa. Kaksi 16-kerroksista tornitaloa ja neljä 5–8-kerroksista lamellitaloa ovat saaneet asukkaansa. Valmiita kerrosneliöitä on peräti 40 000 kevääseen 2019 mennessä.

Vermonniityssä asumiseen on kaiken kaikkiaan varattu 227 000 kerrosneliömetriä. Se tarkoittaa uusia koteja noin kuudelle tuhannelle asukkaalle. 

Havainnekuva: korkeat asuinkerrostalot Vermonniityssä
Vermonniittyssä monipuoliset palvelut ja harrastusmahdollisuudet ovat kävelyetäisyydellä. Havainnekuva: Tietoa Finlad Oy.

Sijainti kaiken keskellä 

Vermonniityn sijainti on mitä loistavin. Kävelyetäisyyden päässä on runsaasti monipuolisia palveluja ja harrastusmahdollisuuksia. Talin ulkoilumaastot alkavat raviradan vierestä ja tunnelin kautta pääsee Ruukinrantaan ja Laajalahden Natura-alueelle meren tuntumaan. Länteen mentäessä Leppävaaran urheilupuisto, maauimala, seikkailupuisto ja ulkoilureitistö tarjoavat parastaan.

Vermonsolmun liittymä Turunväylälle valmistui vuonna 2010 ja se paransi alueen saavutettavuutta.

Liikenneyhteyksien puolesta alue on ihanteellinen myös autottomalle. Leppävaaran juna-asema on noin kilometrin päässä. Juna vie 13 minuutissa Helsingin päärautatieasemalle tai 17 minuutissa Kauklahteen. Myös Leppävaaran seudun bussiyhteyksiä parannetaan lähivuosina.

2020-luvulla valmistuva Raide-Jokeri kohentaa kulkuyhteyksiä entisestään. Perkkaan ja Vermonniityn alueelle tulee kaikkiaan kolme Raide-Jokerin pysäkkiä.

Aktiivista kaupunkielämää

Erinomainen sijainti keskellä kaikkea oli myös Bonavalle syy aloittaa asuntorakentaminen Vermonniityssä.

"Täältä on lyhyt matka kaikkialle ja aina helppo tulla kotiin. Tavoitteenamme on rakentaa tänne ainakin 650 asuntoa", kertoo Bonava Suomen pääkaupunkiseudun yksikönjohtaja Liisa Bäckström.

"Toteuttamamme naapurustokokonaisuus on poikkeuksellisen väljä ja aivan puron läheisyydessä. Valmistuneissa kohteissamme kaikki asunnot on myyty ja olemme tehneet niissä jopa myyntiennätyksiä", Bäckström paljastaa.

Vermonniittyyn tulee niin omistus- kuin vuokra-asuntojakin. Erikokoiset kodit houkuttelevat asukkaita laajalla skaalalla.

"Monesti uudisasuntoja hankkivat jo varttuneemmat pariskunnat, mutta meillä on Vermonnittyssä selvästi joitakin muita alueitamme enemmän myös nuoria ensiasunnonostajia ja lapsiperheitä."

Ilmakuva: kerrostaloja Vermonniityssä
Vermonniittyyn tulee uusia koteja noin kuudelle tuhannelle asukkaalle. Havainnekuva: Tietoa Finland Oy.

Perkkaalle myös uusi koulu

Projektinjohtaja Mika Rantalan mukaan Vermonniityn ympäristörakentaminen on saanut jo kiitosta alueen ja lähiympäristön asukkailta. Kaupunkitekniikan keskuksen rakennuttamat Perilän ja Meriradionpolun modernit puusillat on huomioitu puurakennusalalla.

Ristiriitoja herättänyt Monikonpuron siirtokin näyttää onnistuneen, sillä muutostyön jälkeen purossa on havaittu taimenia.

Vermonniityn infrarakentaminen on Rantalan mukaan pääosin valmis katujen viimeistelyä lukuun ottamatta. Puistojen rakentaminen alkaa vielä tänä vuonna.

Perkkaanpuiston uusi yhtenäiskoulu rakentuu Siemensin toimistotilan kohdalle. Siinä on tilaa 700 oppilaalle. Koulun yhteyteen tulee myös päiväkoti 120 lapselle. Kokonaisuus valmistuu syyskaudelle 2023.

Koulun lähelle Majurinkadun itäpuolelle rakennetaan koko Vermonniityn ydin: Kössi Koskisen aukio. Aukiolle tulee tori, tiloja asukastapaamisiin, päivittäistavarakauppa ja katutasoon liiketiloja pienmyymälöille. 

Havainnekuva: Runoratsunpuisto Vermonniityssä
Vermonniityn infrarakentaminen on pääosin valmis. Puistojen rakentaminen alkaa tänä vuonna. Havainnekuva: Tietoa Finland Oy.

Hatsinanpuistoa uudistetaan

Aiemmin niityn ympäröimä Vermon ravirata on yhtäkkiä keskellä kaupunkimiljöötä.

"Vermolla on tavoitteena ottaa aktiivisempi rooli alueella ja laajentaa tapahtumatarjontaa naapuruston asukkaille", Rantala kertoo.

Ravirata on myös pääosassa Vermonniittyyn suunnitteilla olevan ratsastuskeskuksen rakentamisessa ja kehittämisessä.  

Vermonnityn asukkaiden lähipalvelut paranevat edelleen, kun aiemmin osin joutomaana ollutta Hatsinanpuistoa aletaan rakentaa Kehä I:n itäpuolelle, Leppävaaran kupeeseen. Alueelle nousee toimistokortteli, liikekeskus ja mahdollisesti 12-kerroksinen hotelli. Toimistorakennusten katutasoon tulee ravintola- ja liiketiloja. Alueen itäosaan Vermon läheisyyteen tulee koteja kolmellesadalle asukkaalle.

Hatsinanpuiston rakentaminen etenee vaiheittain lännestä itään ja se alkaa itäisimmästä toimistokorttelista ensi kesänä.