Viikon nimi 7/2017: Nuolitie – Pilvägen

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
17.2.2017 klo 18.56

Nuolitie – Pilvägen kulkee Friisilässä linjaa, joka syntyi, kun alue palstoitettiin omakotitonteiksi 1949. Nimi Nuolitie syntyi sen jälkeen, viimeistään 1960-luvulla. Tietojen mukaan nimen antoivat alueen asukkaat. Nimen taustasta ei ole varmaa tietoa, mutta voidaan olettaa, että aihe otettiin alueella olleen niityn nimestä Pilpott. Sen tulkittiin ilmeisesti sisältävän ruotsin sanan pil merkityksessä nuoli, mutta taustalla saattaa olla myös pajua merkitsevä pil-sana.

Omakotiasukkailla oli alkuaikoina käytössään vain suomenkielinen nimi Nuolitie. Ruotsinkielinen vastine Pilvägen otettiin käyttöön 1970-luvun puolessavälissä, kun Espoon kadunnimistöä koskevia käytäntöjä yhtenäistettiin.

1990-luvulla Friisilä tuli asemakaavoituksen ja tarkemman nimistönsuunnittelun piiriin. Nuolitien sivukujaa tarkoittava samanaiheinen nimi Nuolirinne – Pilbranten suunniteltiin ja otettiin käyttöön 1993. Nimistösuunnitelmaan lisättiin 1995 myös jalankulkutien nimi Nuolipolku – Pilstigen ja puistonnimi Nuolipuisto – Pilparken. Kaikki nämä Nuoli-nimet vahvistettiin Friisilän asemakaavassa 1999.

(Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus 2017.)