Viikon nimi 6/2017: Pilpott

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
9.2.2017 klo 17.38

Nykyisessä Friisilässä on ollut niitty nimeltä Pilpott. Paikan kautta kulkeva katu on Nuolitie – Pilvägen, ja kadunnimen aihe on otettu ilmeisesti niitynnimestä. Ruotsin sana pott merkitsee lammikkoa. Mahdollisesti niityllä on aikoinaan ollut Pilpott-niminen lammikko, ja niitty on saanut siitä nimensä. Nimen alkuosan Pil- taustaa ei tiedetä varmasti.

Niitynnimi Pilpott ääntyy pitkällä i:llä, kuten myös sana pil ja sukunimi Pihl.Pilpott-nimi sisältyy sekä 1960-luvulla että 1910-luvulla kerättyihin paikannimikokoelmiin. Nimellä on vanhat juuret, sillä jo 1694 laaditussa Frisansin kartassa on niitynnimi Pilpottängen ja myös pienen pellon nimi Pilpottåker (asuissa "Pilpått ängen" ja "Pilpått åker").

Ruotsin sana pil merkitsee sekä pajua että nuolta. Niityn ja lammikon nimessä voi todennäköisemmin olla kyse merkityksestä paju.

Moni Pil-alkuinen paikannimi muualla Suomessa pohjautuu myös sukunimeen Pihl. Sukunimi tai lisänimi Pihl on voinut perustua ruotsin pil-sanan paju- tai nuoli-merkitykseen. Pihl-nimisiä asukkaita on ollut Espoossakin ainakin 1700-luvun lopulla, mutta ei ole tiedossa, että heitä olisi ollut 1600-luvulla Frisansissa.

Pilpottin niitty sijaitsi nykyisen Nuolitien keskiosan molemmin puolin olevassa alavammassa maastonkohdassa. Niityn maatalouskäyttö loppui, kun alue palstoitettiin omakotitonteiksi 1949.

(Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus 2017.)