Viikon nimi 52/2015: Jussila

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
23.12.2015 klo 15.25

Espoon pohjoisrajalla Lakistossa on Jussila-niminen tila. Nimen virallinen kirjoitusasu on Jussila, mutta seudun asukkaitten puheessa nimi on ollut perinteisesti lyhyemmin Jusla. Tila itsenäistyi 1923. Paikalla oli aiemminkin asumus, torppa, jota kutsuttiin Jussilaksi jo 1800-luvulla. Ei ole tiedossa, mistä nimi on peräisin. Voidaan arvella, että alkuaikoina asukkaana oli Jussi-niminen torppari.

Jussilan eli Juslan torppa kuului Luukin kartanoon. Vuonna 1923 Luukista itsenäistyi samoilla kulmilla kolme tilaa, Åvalla, Jussila ja Råbacka. Maakirjan mukaan ne olivat tuolloin kaikki 25–30 hehtaarin kokoisia.

Espoon kirkonkirjoissa Jussila mainitaan 1835, jolloin vihittiin uudisasukkaan poika Johan Vikström Jussilasta. Jussila on voinut saada nimen jo ennen hänen aikojaan, mikäli perheessä on ollut vanhempikin Jussi tai Johan.

Jussila sijaitsee Lakiston kaupunginosassa Nurmijärven rajalla Rinnekodin luoteispuolella. Lakistontieltä Jussilaan johtava sivutie sai 1990 viralliseen käyttöön nimen Jussilantie – Jussilavägen. Lakistonjoessa Jussilan eli Juslan kohdalla olevaa koskea on vanhastaan sanottu Juslankoskeksi.

(Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus 2015.)