Viikon nimi 49/2016: Perilä

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
9.12.2016 klo 17.00

Kaavanimet Perilänniitty – Periläängen, Perilänkuja – Perilägränden ja Perilä perustuvat vanhaan niitynnimeen Perilä. Niitty saattaa puolestaan olla saanut nimensä Perilä- tai Perälä-nimiseltä talolta.

Storhoplaxin kyläkartassa ja viljelysluettelossa 1775 niitynnimi mainitaan useaan kertaan. Sen asut vaihtelevat: 'Perilen', 'Perille', 'Perillen', 'Perillän', 'Periln'. Vuoden 1693 asiakirjassa on asu 'Pärälä Engh'. Niistä päätellen niitynnimi on ollut Perilä, Perilän, Perälä tai Perälääng.

Saulo Kepsu kirjoittaa Kylä-Espoo-kirjassa, että viljelysnimien perusteella vanhassa Haapalahdessa on voinut olla talo nimeltä Perälä.

Haapalahti tai Haapalaksi oli muinainen alkukylä, Storhoplaxin ja Mäkkylän kylien emäkylä. Vanhat paikannimet Haapalaksi ja Perälä ~ Perilä osoittavat, että kylä oli alkuaan suomenkielinen.

Mahdollisesta keskiaikaisesta Perälän tai Perilän talosta ei ole jäänyt uudempien aikojen nimistöön muita jälkiä kuin erikoinen niitynnimi.

Nykyisessä asemakaavassa Vermon raviradan lähellä oleva puistonnimi Perilä on suunniteltu 2010. Kaavassa on Vermonniityssä myös polunnimet Perilänpolku Perilästigen ja Perilänsilta Periläbron. Perilänniitty ja Perilänkuja ovat kadunnimiä.

(Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus 2016.)