Viikon nimi 49/2013: Ruukkukuja – Krukgränden

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
9.12.2013 klo 11.03

Ruukkukuja – Krukgränden

Kadunnimi Ruukkukuja – Krukgränden suunniteltiin Mikkelän asemakaavan nimistösuunnitelmassa 1978 ja otettiin käyttöön 1980-luvulla, kun katu rakennettiin. Savikujan, Ruukkukujan, Sirukujan ja eräiden muidenkin lähistön kaavanimien aihepiiri pohjautuu alueen arkeologisiin löytöihin.

Nykyisestä Mikkelästä on löytynyt jälkiä varhaisrautakautisista, yli 2000 vuoden takaisista asuinpaikoista. Yksi tällainen asuinpaikka on Ruukkukujan pohjoispuolella.

Löytöpaikoista on käytetty tutkimuksissa tilannimeä Mickels ja kylännimeä Morby. näiden löytöjen mukaan arkeologiassa kutsutaan Morbyn keramiikaksi tiettyä keramiikka-astioiden tyyppiä, joka oli tavallinen varsinkin Suomen rannikolla rautakauden alussa.

Ruukkukuja on Mikkelän asuntokaduista kaikkein eteläisin. Se lähtee pääkadusta, Isosta maantiestä, kaakkoon kohti Espoonjokea ja haarautuu vähän matkan päässä kahtaalle. Toinen haara osoittaa koilliseen ja toinen lounaaseen. Nimi Ruukkukuja tarkoittaa sekä kadun alkuosaa että molempia haaroja.

Ruukkukujan korttelit olivat 1980-luvulle asti peltoa. Katu rakennettiin 80-luvun puolessavälissä. Espoon opaskartassa 1984 katulinja on merkitty katkoviivalla peltoalueelle. Opaskartassa 1986 katu on jo merkitty rakennetuksi.

(Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus 2013.)