Viikon nimi 44/2016: Sepetlahti – Sepetviken

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
4.11.2016 klo 16.40

Matinkylän kaupunginosassa on pieni asuinalue nimeltä Sepetlahti – Sepetviken. Nimi tarkoittaa Sepet-torpan kadun lähikortteleita ja tulee lahdennimestä Sepetviken. Lähistöllä on ollut lukuisia muitakin Sepet-nimiä. Niiden taustaa ei tiedetä.

Sepet-nimirypääseen kuuluvat ainakin lahdennimi Sepetviken, niemennimi Sepetudden, vesistönimi Sepetsanden, viljelysnimet Sepetängen ~ Sepetängarna ja Sepetåkern ja suon- tai viljelyksennimi Sepetmossa.

Saulo Kepsu kertoo Kylä-Espoo-kirjassa myös, että Espoossa oli jo 1400-luvulla lautamiehenä 'Olof Säpät', jonka lisänimen kirjoitusasu 'Säpät' voi kuvastaa Sepet-nimeä. Vanhoista tiedoista päätellen nykyisessä Sepetlahdessa oli ehkä jo 1400-luvulla Sepet-niminen asumus. Välillä paikka autioitui, mutta 1900-luvulle tultaessa paikalla oli torppa, Sepettorpet. Useissa 1700- ja 1800-luvun asiakirjoissa nimi on myös muodossa Sepätti. Torpan rakennuksia ei ole enää jäljellä.

Suurkorttelinnimi Sepetlahti – Sepetviken otettiin käyttöön 1976. Sepetlahti on annettu myös venesataman ja kujamaisen kadun nimeksi. Lisäksi kadunnimenä on Sepetlahdentie – Sepetviksvägen ja Sepet-torppa – Sepettorpet.

(Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus 2016.)