Viikon nimi 43/2013: Sammalkallionkenttä – Mossbergsplanen

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
25.10.2013 klo 16.34
Sammalkallionkenttä – Mossbergsplanen

Olarissa on Ruomelanraitin ja Sammalkallionpolun välissä suorakaiteen muotoinen yleinen alue, joka toimii leikkikenttänä ja viheralueena. Paikka on nimeltään Sammalkallionkenttä – Mossbergsplanen. Nimi on suunniteltu 1971. Olarin Sammalkallio-alkuiset nimet eivät perustu mihinkään vanhaan paikannimeen, vaan niihin on saatu aihe metsäisestä ja kallioisesta maastosta.

Vanhin Sammalkallio-alkuinen nimi on Sammalkallionpolku – Mossbergsstigen. Espoon kauppalanhallituksen asettama kadunnimitoimikunta ehdotti syyskuussa 1968 jalankulkutiennimeä Sammalkallionpolku tuolloin suunnitteilla olleelle kerrostaloalueelle. Samassa nimistösuunnitelmassa oli myös muun muassa nimet Kuusikallionkuja ja Kuusikallionpolku. Toimikunta totesi pöytäkirjassaan 23.9.1968, että nämä nimet on annettu "maaston mukaan".

1970-luvun alussa Olariin suunniteltiin lisää Sammalkallio-nimiä: Sammalkallionkenttä – Mossbergsplanen, Sammalkalliontie – Mossbergsvägen ja Sammalkallionkuja – Mossbergsgränden. Nimet on merkitty myös Olarin asemakaavaan.

Tosiaalla Espoossa, Espoonlahden suuralueella Nöykkiön ja Kattilalaakson kulmilla, on lisäksi Sammalvuori, ruotsiksi Mossberget. Lounais-Espoon Sammalvuori-nimistöä ei pidä sekoittaa Olarin Sammalkallio-nimien kanssa, vaikka nimet ovat varsin samankaltaisia.

(Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus 2013.)