Viikon nimi 42/2013: Rautakiskonkuja – Järnskensgränden

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
18.10.2013 klo 16.44

Leppävaaran Vallikalliossa on monia ensimmäisen maailmasodan aikaisiin linnoitustöihin liittyviä kaavanimiä. Aihepiirin otti käyttöön Espoon nimistötoimikunta 1973. Näihin ryhmänimiin kuuluu myös kadunnimi Rautakiskonkuja – Järnskensgränden. Nimenaihe lienee saatu siitä, että linnoituslaitteiden rakenteissa käytettiin 1910-luvulla rautakiskoja.

Vallikalliossa on säilynyt esimerkiksi betoninen tähystysasema ja siihen liittyvä suojahuone, joiden katot on tuettu rautakiskoilla. (Lähde: Museovirasto.)

Samoin linnoitusaiheisia ovat lähistön Valli-, Laturi- ja Porari-alkuiset nimet, kuten itse alueennimi Vallikallio ja kadunnimet Vallikatu, Laturinkatu, Porarinkatu, jotka kaikki suunniteltiin 1973. Rautakiskonkuja on Vallikadun länsipään eteläinen sivukuja, ja sillä on jatkeenaan Rautakiskonpolku.

Vähän pohjoisempana Vallikalliossa on puolestaan kaavanimiä, joiden aihepiirinä on radanrakennus (Kiskottajankuja, Topparoikka, Raidekuja). Tämä aihepiiri tuli nimistösuunnitelmiin 1974.

Koska vuoden 1973 suunnitelmissa ei vielä viitata mitenkään radanrakennukseen, voidaan olettaa, että nimiä Rautakiskonkuja ja Rautakiskonpolku annettaessa on tosiaankin ajateltu ensisijaisesti alueen linnoitustöitä.

Sen sijaan on mahdollista, että radanrakennuksen aihepiirin viriämiseen 1974 vaikutti jossain määrin Rautakisko-nimien aikaansaama assosiaatio. Nimistötoimikunta ei kuitenkaan kirjannut niin yksityiskohtaisesti aihepiirien valintaan johtaneita syitä.

(Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.)