Viikon nimi 41/2014: Tuuliniitty – Vindängen

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
10.10.2014 klo 16.34

Tapiolan Tuuliniityn maasto on alavaa vanhaa niittyaluetta. Puistonnimi Tuuliniitty – Vindängen on suunniteltu ja merkitty kaavaan 1980-luvulla. Tuulten ja muiden luonnonilmiöiden aihepiiri Tapiolan kaavanimistössä ilmentää puutarhakaupunkiaatetta ja samalla muistuttaa nykyisessä Tuulimäessä aikoinaan olleista tuulimyllyistä.

1970-luvun alussa suunniteltuja tuuliaiheisia kaavanimiä ovat esimerkiksi Tuulimäki ja Itätuulenkuja. Nimi Merituulentie kuului Tapiolan kadunnimistöön jo 1960-luvulla.

Tuuliniitty Vindängen on käytössä 1980-luvulta lähtien alueennimenäkin. Se tarkoittaa Etelätuulentien länsipuolista suurkorttelia. Vireillä olevan Tuuliniitty II:n asemakaavan mukaan Tuuliniitty annetaan nimeksi myös alueelle tulevalle uudelle asuntokadulle.

1985 käyttöön otettu kadunnnimi Tuulikuja säilyy uudessakin kaavassa ennallaan, kuten myös Länsiväylän varren ulkoilutien nimi Tuulipolku.

Tuuliniitty II:n asemakaavan uusia kaavanimiä ovat muun muassa pallokentännimi Tuuliniitynkenttä, maanalaiseen pysäköintiin ja metron huoltotunneliin johtavan ajotien nimi Tuuliniitynluola ja kävelytiennimi Tuuliniitynpolku.

(Sami Suviranta, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus 2014.)