Viikon nimi 38/2017: Amiraalinsatama – Amiralshamnen

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
19.9.2017 klo 9.16

Nimillä Amiraalinsatama – Amiralshamnen tarkoitetaan Soukan kaupunginosassa, Soukanniemessä sijaitsevaa venesatamaa ja katua. Amiraalin-alkuisia nimiä on lisäksi pohjoisempana Espoonlahdessa, mutta niillä ei ole yhteyttä Soukanniemeen vaan pikemminkin alueelle ominaiseen merelliseen aihepiiriin.

Venesataman niminä oli opaskartassa vuosina 1984–1998 Amiraalisatama – Amiralshamnen, mutta vuonna 2000 suomenkielinen muoto oli jo nykyinen Amiraalinsatama. Katua tarkoittavina nimet otettiin nykyisissä muodoissaan opaskarttaan vuonna 1994. Tarkoituksena oli käyttää niitä vain väliaikaisesti, mutta ne ovat sittemmin vakiintuneet.

Satamaa tarkoittava  Amiraalinsatama – Amiralshamnen  on muistonimi. Tällaiset nimet annetaan alueella toimineen tai muuten tunnetun henkilön kunniaksi. Amiraali Oscar von Kraemer (1892–1904) oli Soukanniemessä sijainneen huvilan, Fridhemin, asukas. Rakennuksen omisti Kraemerin vaimo Sophie von Kraemer, ja sen oli rakennuttanut hänen äitinsä Emmy Cedercreutz. Muistonimen taustalla on huomattava historian tapaus, sillä keisari Aleksanteri lll vieraili seurueineen von Kraemerien luona Fridhemissä vuonna 1889.

Fridhem oli huvilakaudella suosittu muotinimi, jonka suomenkielinen vastine on "Rauhala".

Lähde: Erkki Härön teos Espoon rakennuskulttuuri ja kulttuurimaisema 1991, s. 174.

(Marika Luhtala, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus 2017.)