Viikon nimi 38/2016: Lepuski

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
23.9.2016 klo 16.34

Alkusyksystä 2016 toteutetun Espoon slanginimikyselyn perusteella Espoon tunnetuin epävirallinen paikannimi on Lepuski. Kyselyn vastausten perusteella vastaajat käyttävät nimeä Lepuski jopa enemmän kuin kaupunginosan virallista nimeä, Leppävaaraa.

Albergaa jaettaessa sai Albergan tila rinnalleen tyylitellen kääntäen nimetyn Leppävaaran tilan vuonna 1913. Asutuksen lisääntyessä nimiparista tuli vähitellen koko alueen nimi. Leppävaaralle on vuosikymmenten saatossa muodostunut useita epävirallisia nimiä, Lepuskin lisäksi esimerkiksi Lebuski, Lepis ja Leppis. Lepuski on ilmeisesti ollut käytössä jo 1930-luvulla, ja nykyään se on vaihtoehdoista ylivoimaisesti suosituin. Yli 90 % kyselyyn vastanneista kertoi käyttävänsä nimeä ainakin välillä. Lepuski on myös Leppävaara-seuran lehden nimi.

Slanginimiä muodostetaan tyypillisesti käyttämällä erilaisia johtimia, joista selkeästi tyypillisimmät ovat -is ja -Ari. Nimi Lepuski on muodostettu käyttämällä johdinta -ski, joka ei ole lainkaan yhtä suosittu kuin -is ja -Ari, mutta toki tunnettu ja Espoossakin käytetty myös esimerkiksi nimissä Bemski < Bemböle ja Laajuski < Laajalahti.

(Laura Ukskoski, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus 2016.)