Viikon nimi 37/2016: Lyökkiniemi – Löknäset

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
16.9.2016 klo 14.55

Westendin komeaa rantaviivaa myötäilee kappaleen matkaa katu nimeltään Lyökkiniemi – Löknäset, joka muodostaa lenkin Westendintiestä kohti rantaa. Nimistötoimikunnan ehdotuksessa vuodelta 1966 mainitaan nimen perustuvan vanhaan niemennimeen Lökudden, joskaan tällaista tietoa ei ole löydetty mistään vanhoista asiakirjoista tai keruista. Joka tapauksessa nimeen sisältyy ruotsin sana lök, ’sipuli’, jonka murteinen muoto lyökki on. Nimipari on vahvistettu asemakaavassa 1973.

Vuoden 1966 ehdotuksessa esiintynyttä nimeä Lökudden ei otettu sellaisenaan käyttöön ilmeisesti siksi, että Helsingissä oli jo tuolloin käytössä nimi Laukkaniemi – Lökudden. Suomenkielinen nimi Lyökkiniemi säilyi entisellään uudessa ehdotuksessa vuonna 1969, mutta ruotsinkieliseksi vastineeksi valittiin merkitykseltään läheinen Löknäset. Tätä ennen kyseisellä kadulla oli ollut vuoden 1936 Westendin rakennussuunnitelmassa ehdotettu nimi Kiertotie – Ringvägen, joka ehti olla opaskartassa muutaman vuoden ajan; itse niemen aiempia nimiä ei tunneta. Kerrotaan, että 1930-luvulla Westendin tonttien myynnin alkaessa nimenomaan Lyökkiniemessä sijaitsevat tontit olivat kaikkein kysytyimpiä.

Nimi Lyökkiniemi – Löknäset on käytössä siis paitsi kadun-, myös niemen- ja puistonnimenä. Vuoden 1966 ehdotuksessa sille suunniteltiin useampiakin liitynnäisiä, mutta niistä on nykyään käytössä ainoastaan Lyökkikuja – Lökgränden.

Sanasta lyökki voi lukea tarkemmin Liisa Nuutisen Helsingin Sanomien Kieli-ikkunaan kirjoittamasta kolumnista vuodelta 2009.

(Laura Ukskoski, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus 2016.)